Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
UE zakazuje wprowadzania na rynek UE niektórych produktów zwierzęcych, które przyczyniają się do wylesiania
W dniu 5 grudnia Parlament Europejski i Rada (UE) osiągnęły porozumienie w sprawie wniosku Komisji Europejskiej dotyczącego produktów wolnych od wylesiania. Nowe prawo będzie wymagało od firm transparentnego śledzenia swoich towarów w całym łańcuchu dostaw. Na liście produktów znalazła się soja (wykorzystywana jako pasza dla zwierząt tzw. hodowlanych), mięso wołowe, skóry.
Jeszcze w 2021 roku Komisja Europejska zaproponowała zakaz wprowadzania na rynek UE bardzo ograniczonej listy towarów zagrożonych wylesianiem, takich jak olej palmowy, drewno, kakao, kawa, wołowina, skóra i główne produkty sojowe. We wrześniu ubiegłego roku Parlament Europejski głosował za wprowadzeniem istotnych poprawek do wniosku Komisji, takich jak rozszerzenie listy produktów o te pochodzące z hodowli krów, świń, kur i owiec.
Wczoraj Rada (UE) i Parlament Europejski osiągnęły porozumienie w sprawie ostatecznego tekstu, który wykracza poza propozycje Komisji i obejmuje inne produkty, takie jak kauczuk i pochodne oleju palmowego, ale niestety nie obejmuje produktów zwierzęcych pochodzących od zwierząt karmionych soją, takich jak świnie, drób, ryby i owce. Nowe przepisy będą miały zastosowanie tylko do lasów, niestety nie obejmują innych obszarów geograficznych, takich jak tereny zalesione, sawanny i tereny podmokłe.
Anna Spurek, COO Green REV Institute: „ to bardzo dobry krok. Pierwszy krok do ograniczania produkcji zwierzęcej. Przed głosowaniem w Parlamencie Europejskim pisałyśmy do Posłów i Posłanek do PE wskazując na konsekwencje i przyczyny deforestacji. Na niezrównoważoną produkcję mięsa, nabiału, jaj. Czas rozpocząć rozliczanie z sektorem hodowlanym. Rozliczanie z kosztów: deforestacji, utraty bioróżnorodności, ubóstwa żywnościowego, smrodu ferm i miliardów zwierząt zabijanych w imię zysków.”
Ponieważ handel produktami zwierzęcymi napędza wylesianie, rozporządzenie jest obiecujące dla planety i zwierząt, ponieważ producenci zamierzający eksportować do UE będą motywowani do przejścia na bardziej zrównoważone systemy produkcji, mniej szkodliwe dla dzikich zwierząt i ich siedlisk.
Rozporządzenie nie uwzględniło roli, jaką odgrywa przemysł hodowlany poza produkcją wołowiny, wyłączając ze swojego zakresu produkty zwierzęce pochodzące od wszystkich zwierząt karmionych soją, a także wszystkie inne naturalne ekosystemy zniszczone przez konsumpcję soi w UE i importowane produkty zwierzęce pochodzące od zwierząt karmionych soją.
Morgan Janowicz, Partnership Coordinator „ Budowanie zrównoważonego systemu żywnościowego będzie wymagało przenoszenia odpowiedzialności za szkody na przemysł i osoby decydenckie. Za chwilę rozpoczynamy kolejne rzecznictwo dla włączenia do Rozporządzenia wszystkich produktów zwierzęcych.”
Green REV Institute