„Moja babcia gotowała dla Gierka. Kulinarna podróż na Śląsk w czasach PRL–u”

Gościem kolejnej odsłony cyklu „Mozaika górnośląska” będzie pochodzący z Rybnika Aleksander Szojer, autor książki „Moja babcia gotowała dla Gierka. Kulinarna podróż na Śląsk w czasach PRL–u”, wydanej we wrześniu 2022 roku nakładem wydawnictwa Silesia Progress.

Śląska kuchnia bez tajemnic, czyli o jednoczącej mocy talerza. To nie jest typowa książka kucharska. Jej osnową jest sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa przeżytego w latach 80. w Rybniku. Publikacja zapoznaje z charakterystycznymi daniami kuchni śląskiej i kuchni czasów PRL–u – zawiera 95 domowych przepisów wykorzystywanych od pokoleń, zgromadzonych przez autora i jego mamę, Annę Szojer. Autorami przepisów są także: Jadwiga Salamon (babcia autora, która była kucharką weselną i obsługiwała m. in.  spotkania partyjnych dygnitarzy) oraz Łucjan Szojer (ojciec autora, z zawodu piekarz). Można znaleźć unikatowe receptury na kultowe ciasta drożdżowe, kołocze i desery z prywatnego archiwum kucharki weselnej. Przez klasyki kuchni śląskiej prowadzą tematyczne rozdziały, np. o roli chleba w codziennej kuchni, targu, rytuałach związanych ze świętowaniem po śląsku, czy porach roku. Towarzyszą im barwne fotografie, pobudzające apetyt.

Sam autor tak mówił w wywiadzie udzielonym Katarzynie Pachelskiej z portalu Ślązag: „Sama kuchnia śląska, w mojej opinii, ma się obecnie jednak całkiem nieźle. Wychodzi spod strzech, pokazuje się na konkursach, są też restauracje specjalizujące się w kuchni regionalnej. Świadomość tej kuchni jest większa.”

Podczas spotkania będzie można zakupić książkę w specjalnej cenie oraz zdobyć podpis autora.

Muzeum Miejskie w Tychach

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.