Strategia Od pola do stołu przyjęta

Po bardzo burzliwej debacie odbyły się głosowania w Parlamencie Europejskim w sprawie strategii #EUFarm2Fork, Od pola do stołu. 

452 Posłów i Posłanek zagłosowało za przyjęciem strategii! Przeciwko było 170 Europosłów i Europosłanek w tym z Polski: Krzysztof Jurgiel, Beata Kempa, Andżelika Możdżanowska.
Wstrzymało się od głosu 76 osób w tym Premier Beata Szydło, Adam Bielan, Joachim Brudziński, Ryszard Czarnecki, Anna Fotyga, Izabela Kloc, Karol Karski, Posłowie i Posłanki; Kuźmiuk, Legutko, Witold Waszczykowski, Kosma Złotowski, Saryusz- Wolski, Tarczyński, Grzegorz Tobiszowski, Joanna Kopcińska, Elżbieta Kruk, Beata Mazurek, Anna Zalewska, Jadwiga Wiśniewska, Poręba, Rzońca.Warto dodać, że za strategią głosował Profesor Zdzisław Krasnodębski. 

Od pola do stołu wyznacza kierunek zielonej transformacji systemu żywności. Systemu, który dzisiaj niszczy planetę, zagraża bezpieczeństwu żywności, jest nieefektywny, niszczy zwierzęta tzw. hodowlane, pozwala na budowanie ferm przemysłowych, i niszczy zdrowie. To od nas zależy czy rolnictwo stanie się drugim górnictwem. Sprawiedliwa transformacja to transformacja zielona, etyczna, transformacja zepsutego, niedziałającego systemu żywności.

Oczywiście zapisy strategii nie są tak ambitne, jakbyśmy tego chciały i chcieli. W trakcie posiedzeń komisji doszło do wprowadzenia poprawek. Prace odbywały się pod ogromną presją lobby przemysłu rolnego (https://corporateeurope.org/en/2021/10/leak-industrial-farm-lobbies-coordinated-attack-farm-fork-targets;https://www.politico.eu/article/meps-vote-eus-green-food-plan-farm-to-fork/). Dzisiaj cieszymy się z przyjęcia strategii i prosimy wszystkich o wsparcie i mobilizację: media, organizacje pozarządowe, kolektywy, aktywistów i aktywistki, polityków i decydentki, obywateli i obywatelki. Kolejne miesiące będą wypełnione konsultacjami publicznymi, działaniami rzeczniczymi. Potrzebujemy masy krytycznej do przeciwstawienia się lobbingowi przemysłu, który niszczy życie zwierząt, ludzi, środowisko.

Komentarz COO REV Anny Spurek:  „To jest historyczny moment, kiedy w czasie turbulencji politycznych, gospodarczych, debaty o praworządności w Parlamencie Europejskim, Posłowie i Posłanki przyjmują kierunek negowany przez business as usual, kierunek zielonej transformacji systemu żywności. Rozmawiamy o kryzysie klimatycznym bez rozmowy o rolnictwie. #EUFarm2Fork w kontekście debaty o rolnictwie, o konieczności transformacji systemu żywności jest game changerem. Teraz musimy się zmobilizować, stanąć razem i walczyć o jego realizację. Dla wszystkich stron konsumentów.ek, rolników, osób decydenckich, dla kolejnych pokoleń i .. dla etycznej transformacji, dla zwierząt tzw. hodowlanych. Bo zrównoważona transformacja to transformacja etyczna i roślinna.”

Green REV Institute

Obrazek domyślny
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.