Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Okrągły stół o wegańskich biznesach we Wrocławiu
Green REV Institute, Future Food 4 Climate, Rodzice dla Klimatu zapraszają na film i debatę o wspieraniu wegańskich biznesów i #foodsystemtransition. Wydarzenie ma formę otwartą- wszystkie osoby zainteresowane uczestnictwem zapraszamy do dołączenia już 15.04.2023 (sobota) o godz. 10:00-13:00 w “ODLOT. Strefa Partycypacji” przy ul. Piłsudskiego 34, 50-033 we Wrocławiu. Wydarzenie na Facebooku: https://fb.me/e/2yHTT6gVR.
Green REV Institute, Rodzice dla Klimatu, koalicja Future Food 4 Climate oraz Radna Jolanta Niezgodzka organizują Okrągły Stół pt. “Halo Wrocław: Posłuchaj wegańskich biznesów”. Wydarzenie odbędzie się w sobotę, 15 kwietnia o godz. 10:00-13:00 w formie offline
w “ODLOT. Strefa Partycypacji” we Wrocławiu. Okrągły stół będzie poprzedzony wyświetleniem reportażu “Posłuchaj wegańskich biznesów” (2022), który został wyprodukowany przez Green REV Institute. Reportaż swoją premierę w Polsce miał 4 lutego 2023 roku w Centrum Aktywizmu Klimatycznego “Gniazdo”.
W okrągłym stole udział wezmą osoby reprezentujące wrocławski biznes, stronę samorządową, Urząd Miasta Wrocławia oraz osoby działające w trzecim sektorze na rzecz transformacji systemu żywnościowego:
- Jolanta Niezgodzka – radna Rady Miejskiej Wrocławia, Przewodnicząca Zarządu Osiedla Stare Miasto, Wiceprezeska Stowarzyszenia Dolnośląski Kongres Kobiet. Jako samorządowczyni działa na rzecz rzetelnej i nowoczesnej edukacji, rewitalizacji wrocławskich podwórek oraz partycypacji społecznej. Na co dzień współpracuje
z lokalnymi organizacjami pozarządowymi zajmującymi się m.in.: prawami kobiet, pieczą zastępczą, ochroną środowiska oraz ochroną zwierząt; - Elżbieta Lemańska-Błażowska – mama 4-letniej Dąbrówki, aktywistka klimatyczna. Należy do społecznego Ruchu Rodzice dla Klimatu oraz do Koalicji Wrocławska Ochrona Klimatu. Animatorka warsztatów „Mozaika klimatyczna” – przekazujących
w przystępny sposób wiedzę o fizycznych podstawach zmian klimatu. Miłośniczka kontaktu z naturą, w szczególności górskich wędrówek. Z zawodu brokerka ubezpieczeniowa – w jej pracy skutki zmian klimatu są bardzo widoczne. - Bartłomiej Gawrecki – członek Zarządu Green REV Institute, lider zespołu prawnego, Doktorant (dyscyplina nauki prawne) w Szkole Doktorskiej Nauk Społecznych UAM w Poznaniu, prawnik. Pasjonat prawa gospodarczego, podróży i sportu. W Fundacji odpowiada za koordynację prawną programów rzeczniczych;
- Maciej Wiśniewski – założyciel i współwłaściciel Koton Cafe, Kociej Kawiarni we Wrocławiu, która wraz fundacją Kotłownia promuje adopcję kotów;
- Dorota Danowska – założycielka baru Vega, który jest najstarszą roślinną restauracją
w kraju. Działaczka, weganka, od ponad 30 lat związana z roślinną gastronomią; - Katarzyna Wysocka – Mgr inż. biotechnolog, absolwentka studiów podyplomowych
z zakresu zarządzania projektami oraz rolnictwa. Pracowała przy tworzeniu analiz na potrzeby strategii Wrocławia w perspektywie 2050 roku. Obecnie koordynatorka projektu polityka żywnościowa miasta.
W dyskusji poruszone zostaną takie kwestie jak świadomość osób decyzyjnych
o zrównoważonym systemie żywnościowym, rola samorządów we wspieraniu etycznych biznesów, ale także potrzeby i największe przeszkody w budowaniu wegańskich miejsc na mapie Wrocławia. Poruszony zostanie również temat zmian legislacyjnych, które powinny nastąpić, aby skutecznie prowadzić holistyczne działania na rzecz zrównoważonego systemu żywnościowego. Mówcy i mówczynie okrągłego stołu z wegańskich biznesów podzielą się swoimi motywacjami do otwarcia i prowadzenia wegańskiego biznesu oraz perspektywami na najbliższe lata i dekady.
W trakcie wydarzenia będzie poczęstunek zapewniony przez Kiszone Specjały.
Green REV Institute