Trendy w globalnej kuchni. Program Środowiskowy ONZ o sukcesorach mięsa i nabiału

Kiedy w 2021 r. dr. Sylwia Spurek przedstawiła Piątkę dla branży roślinnej wskazując na konieczność zmian w polityce fiskalnej, promowaniu mięsa i nabiału, zmian w systemie edukacji i powołaniu funduszu promocji dla roślinnych sukcesorów sektora hodowlanego żadna z partii politycznych w Polsce nie rozpoczęła nawet debaty na ten temat. Podobnie na poziomie unijnym nawet progresywne frakcje wybrały wspierające sektor mięsny milczenie. Pod koniec 2023 r. mamy zupełnie inną sytuację. Walka o cenzurę nazewnictwa dla roślinnych sukcesorów mięsa obejmuje kolejne państwa: od Francji, Włoch, po Węgry i Polskę. Jednocześnie Niemcy i Dania rozpoczynają transformację w stronę roślin dla ludzi, widząc, że bez uwzględnienia w agendzie klimatycznej rolnictwa i produkcji żywności nie uda się budować żadnej polityki publicznej. W tym samym czasie najnowszy raport UNEP (Program Środowiskowy Narodów Zjednoczonych), What’s cooking potwierdza, że atakowana Piątka Spurek to nie rewolucja a klimatyczne, środowiskowe rozwiązanie bez którego się dzisiaj nie obejdziemy.

“Prawie trzy lata mijają od czasu, kiedy wraz z biurem Posłanki do PE, dr. Sylwii Spurek przedstawiałyśmy partiom w Polsce i w PE Piątkę dla branży roślinnej” mówi Anna Spurek, COO Green REV Institute. “Trzy lata, które były katastrofalne dla klimatu, przyrody, zdrowia publicznego i zmarnowane w kontekście możliwości wprowadzania Od polu do stołu, legislacji proklimatycznych i na poziomie unijnym, a może nawet szczególnie na poziomie UE, a także w Polsce. Dzisiaj na stole mamy powrót do rozmowy o cenzurze nazewnictwa roślinnych następców mięsa w całej UE i w Polsce, miliardy unijne, którymi chwali się Komisarz Janusz Wojciechowski przeznaczane na wsparcie sektora hodowlanego w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, Program Mleko Zwierzęce w 12 000 szkół w Polsce, zablokowane decyzje ws. promowania mięsa i nabiału za kasę podatników i podatniczek europejskich, brak legislacji dla zrównoważonego systemu żywnościowego, fundusze promocji dla lobby mięsnego w Polsce… To nie jest lista porażek to jest lista wstydu dla polityków i polityczek, partii, mediów, które nie pokazują jak sektor hodowlany wpływa na naszą przyszłość. “ dodaje A. Spurek. “Dlatego raport UNEP to kolejne potwierdzenie, że polityka pozostaje lata świetlne za nauką i nie tylko hamuje konieczne reformy ale wręcz spadając na środowiskowe dno ciągnie za sobą społeczeństwa i planetę.”

W raporcie wskazano na najważniejsze elementy zmian systemowych, które mogą wesprzeć rozwój alternatyw dla mięsa i nabiału, podkreślając, że: “Systemy żywnościowe są odpowiedzialne za około 30% obecnych antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych, a produkty zwierzęce stanowią prawie 60% tych emisji. Istnieje konieczność zmiany sposobu, w jaki produkujemy i spożywamy naszą żywność, ze względu na jej rosnący wpływ na kryzysy planetarne.

Green REV Institute

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.