Green REV Institute apeluje do Ministra ds. Unii Europejskiej 

18 stycznia br. Green REV Institute, operator i inicjator pierwszej koalicji rzeczniczej dla transformacji systemu żywności w Polsce Future Food 4 Climate, zwrócił się do Szymona Szynkowskiego vel Sęka, Ministra ds. Unii Europejskiej o działania na rzecz tych samych standardów dla produktów zwierzęcych, pochodzących z importu. Dostosowanie przepisów dot. produktów wprowadzanych na rynek unijny jest konieczne w kontekście budowania odporności i bezpieczeństwa żywnościowego oraz działania na rzecz transparentnych współpracy handlowych, które będą odpowiadać na kryzys społeczny, klimatyczny, zdrowotny. Dostosowanie przepisów jest także szczególnie istotne w kontekście przyszłej akcesji nowych państw do Wspólnoty, w szczególności Ukrainy.

Dyskusja na temat wymogów dotyczących produktów odzwierzęcych pochodzących z państw trzecich, wprowadzanych na rynek Unii Europejskiej jest wyjątkowo ważna w kontekście wprowadzania nowych standardów w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, strategii Od pola do stołu i Europejskiego Zielonego Ładu. Dla grup producenckich to dyskusja o równych szansach na rynku i konkurencji, dla organizacji pozarządowych, które walczą o ochronę zwierząt tzw. hodowlanych oraz o sprawiedliwą, zieloną transformację systemu żywności i przechodzenie na diety roślinne o zmianie na poziomie globalnym. Niezależnie od działań Komisji Europejskiej i państw członkowskich UE konieczne jest zapewnienie, między innymi w ramach międzynarodowych umów handlowych, że produkty zwierzęce: mięso, nabiał, jaja, które są sprzedawana na rynku unijnym będą produkowane przy zachowaniu takich samych standardów, jakie są wymagane w UE. Czy to wystarczy?

Anna Spurek, COO Green REV Institute: “Po pierwsze musimy sobie uświadomić, że system żywności nie działa. Globalny system żywności, bo nie żyjemy na zielonej wyspie, niezależnej i odseparowanej od reszty świata. Wręcz przeciwnie – spichlerze świata, miejsca “produkcji” zwierząt to przemysłowe patologie naszego świata. Zdrowa, roślinna, zrównoważona i lokalna żywność stała się luksusem. Czas Na globalną naprawę systemu żywności i wprowadzanie transformacji na globalną skalę.”

Treść apelu 

Green REV Institute to zielony think tank, watchdog klimatyczny działający dla transformacji systemu żywności. Green REV Institute łączy kropki na mapie praw człowieka, praw zwierząt i klimatu. Założony w 2014 r. włącza dla zmiany systemowej osoby aktywistyczne, buduje współpracę i partnerstwa dla transformacji systemu żywności.

Green REV Institute to organizacja członkowska 50by40, Eurogroup for AnimalsWorld Federation for Animals,European Vegetarian Union, Aquatic Animal Alliance, TAPP Coalition,​​ PlantEurope network, OFOP, Niech Żyją, jedna z 10 NGO w EU Platform on Animal Welfare, wspiera Plant Based Treaty. 

Green REV Institute zainicjował i jest operatorem pierwszej rzeczniczej koalicji dla naprawy systemu żywności w Polsce Future Food 4 Climate  organizatorem międzynarodowego wydarzenia European Vegan Summit, producentem reportażu Wegańska Warszawa.

Green Rev Institute

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.