VAT na mięso i nabiał nie może być zerowy – Apel międzynarodowej Koalicji TAPP do Posłów i Posłanek Parlamentu Europejskiego

Międzynarodowa Koalicja TAPP (True Animal Protein Price) wystosowała list otwarty do Posłanek i Posłów Parlamentu Europejskiego. Apelu w nim o konkretne, fiskalne działania na rzecz środowiska w zbliżającym się głosowaniu ws. zezwolenia na obniżenie stawek VAT na podstawowe produkty żywnościowe do poziomu 0%. Co istotne, do kategorii podstawowych produktów żywnościowych należy także mięso i nabiał. W marcu odbędzie się głosowanie nad propozycją wprowadzenia 0% stawki VAT dla określone produkty.

Mowa o dwóch podstawowych postulatach dotyczącej stawek podatkowych w państwach członkowskich UE:- Zgodzić się na zerową stawkę VAT tylko dla szczegółowo określonych produktów żywnościowych, w tym tych o niskim śladzie węglowym, takich jak owoce, warzywa, białka pochodzenia roślinnego i produkty oznakowane certyfikatami organicznej produkcji.- Zgodzić się na 0% VAT tylko dla produktów żywnościowych przyjaznych dla środowiska i produkowanych w sposób zrównoważony. W szczególności chodzi o objęcie standardową stawką VAT żywności, której produkcja ma szkodliwy wpływ na środowisko, takiej jak mięso.  Produkcja mięsa ma znaczący wpływ na zmiany klimatyczne ze względu na emisję gazów cieplarnianych, takich jak metan, podtlenek azotu i dwutlenek węgla. 

19 października 2021 r. w głosowaniu większościowym w Parlamencie Europejskim przyjęto poprawkę nr 27 do strategii „Od pola do stołu” dotyczącą cen żywności, ze szczególnym uwzględnieniem art. 101 tej poprawki. Poparty większością głosów w Parlamencie Europejskim art. 101 dotyczący cen żywności w ramach strategii „Od pola do stołu” stanowi, że instytucje unijne powinny wspierać państwa członkowskie w różnicowaniu stawek podatku VAT w zależności od śladu środowiskowego i klimatycznego danych produktów.

Przed głosowaniem w dniu 19 października 2021, Koalicja TAPP i inne organizacje wezwały członków PE do poparcia poprawki nr 27. Jest to silny sygnał, że państwa członkowskie powinny zwrócić uwagę na prawdziwą cenę produktów zwierzęcych i odzwierciedlić ją w wyższych stawkach podatku VAT na mięso i nabiał utrzymując jednocześnie niskie stawki na zdrowe i stanowczo mniej szkodliwe  produkty takie jak warzywa i owoc. Ma zachęcać do większej konsumpcji zdrowszych, zrównoważonych produktów żywnościowych. 

Poprawka 27 została przyjęta przez 94 posłów, czyli ponad czterokrotnie więcej niż 20 posłów, którzy odrzucili ją we wrześniu 2021 roku. Choć poparcie tej poprawki jest obiecującym krokiem, konieczne jest podjęcie dalszych działań. Nie wystarczy zadeklarować poparcia. Potrzebna jest dalsza komunikacja z Komisją Europejską i Radą Unii Europejskiej w tym zakresie. Państwa członkowskie muszą być teraz co najmniej mocno motywowane, jeśli nie zobowiązane, do przyjęcia stawki 0% VAT na owoce i warzywa, przy jednoczesnym zwiększeniu stawki VAT na produkty szkodliwe, w tym mięso i produkty zawierające cukry, takie jak napoje i żywność wysoko przetworzoną. 

Na poziomie krajowym zostały już wdrożone niekorzystne dla środowiska i zdrowia ludzi rozwiązania. Częścią styczniowej tarczy antyinflacyjnej było obniżenie stawki podatku VAT na podstawowe produkty żywnościowe, w tym mięso i nabiał. W sposób tożsamy z poziomem europejskim powoduje to, że konsumentki i konsumenci nie są motywowani do sięgania po produkty zdrowe i produkowane w sposób zrównoważony

Polskie organizacje także wsparły wspomniany List. Green REV Institute, Rodzice dla Klimatu, Fundacja Aquila, Roślinna Strona, Fundacja Szkatułka, Stowarzyszenie Nasz Bóbr i Wolna Szkoła podpisały się pod dokumentem przesłanym do Posłanek i Posłów Parlamentu Europejskiego. Większość tych organizacji skupiona jest w Koalicji Future Food 4 Climatebędącej koalicją społeczeństwa obywatelskiego, angażującą się w działania rzecznicze i strażnicze na rzecz transformacji systemu żywności. FF4C podejmuje działania skierowane do decydentów, polityków i polityczek, Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego, krajowych posłów i posłanek. 

W czasie kryzysu humanitarnego i wojny decydenci i polityczki nie mogą zapominać, że kryzysu klimatycznego nie uda się odłożyć na później, a cena za brak lub opóźnianie reform i transformacji klimatycznej będzie bardzo wysoka.

Green REV Institute

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.