Gotujemy żur, aby walczyć z głodem

Kolejny raz Urząd Miasta w Chorzowie wraz z Fundacją Wolne Miejsce chce obchodzić Światowy Dzień Walki z Głodem w jedyny słuszny sposób – karmiąc potrzebujących. To dlatego w sobotę 16 października na chorzowskim rynku stanie gar na 500 porcji żuru!

Na smak pysznej, gorącej zupy składać będą się: 300 litrów zakwasu, 15 kg ziemniaków, 5 kg cebuli, 5 kg marchwii, 15 kg kiełbasy, 5 kg boczku oraz przyprawy. 

– W czasach kiedy sklepowe półki pełne są różnorodnych produktów spożywczych, obok nas nadal są osoby które codziennie walczą z głodem. Musimy o tym pamiętać, pomagać i zachęcać do tej pomocy innym. Stąd po raz kolejny chcemy w Chorzowie podzielić się z potrzebującymi ciepłym posiłkiem. To ważne zwłaszcza w czasie, gdy notujemy co raz niższe temperatury za oknem – wskazuje Andrzej Kotala, Prezydent Chorzowa.

Harmonogram dnia:
– 8:00 – 14:00 przygotowywanie posiłku

– 14:00- 16:00 wydawanie posiłku

Serdecznie zapraszamy, bądźcie z nami!

Urząd Miasta w Chorzowie

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.