Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Wybory dla Zwierząt 2023. Największe organizacje w Polsce łączą siły i pytają polityków o zmianę dla zwierząt
Green REV Institute, Fundacja im. Alberta Schweitzera, Compassion in World Farming Polska, Otwarte Klatki oraz Eurogroup for Animals łączą siły i przedstawiają stronę www.wyborydlazwierzat2023.pl, na której wyborcy i wyborczynie mogą sprawdzić co ich partie mówią o programie dla zwierząt tzw. hodowlanych i przechodzeniu do sprawiedliwych, roślinnych systemów żywnościowych.
“Łączy nas przekonanie, że nie ma debaty publicznej bez debaty o zwierzętach tzw. hodowlanych i naprawie systemie żywności. Wybory w Polsce, “liderce” produkcji mięsa, nabiału i jaj bez programu politycznego dla dobrostanu zwierząt tzw. hodowlanych, zmian w funkcjonowaniu systemu żywności, zajęcia się fermami przemysłowymi? To niemożliwe. To oznacza, że dany kandydat, kandydatka, partia, komitet wyborczy nie mają pomysłu na przyszłość Polski. Bo nie ma przyszłości bez zmian na talerzy, w rolnictwie, w hodowlach.”
– mówi Anna Spurek, COO Green REV Institute.
Organizacje pozarządowe pytają osoby kandydujące, komitety i partie o najważniejsze kwestie – dla zwierząt (w Polsce zabijamy ponad 1 500 000 000 zwierząt tzw. hodowlanych): legislację dla ryb jako zwierząt tzw. hodowlanych, kwestie ferm przemysłowych, fermy zwierząt tzw. futerkowych, transformację systemu żywnościowego.
“Wysłałyśmy ponad 1 000 wiadomości do komitetów, partii, osób kandydujących i otrzymujemy teraz odpowiedzi. Są osoby, które bardzo rzetelnie odpowiadają na wszystkie pytania a nawet przedstawiają swoje propozycje rozwiązań prawnych, np. Posłanka Anita Kucharska – Dziedzic. Są osoby z Konfederacji, która odpisują: “na wszystkie pytania mówimy NIE. To jest test empatii i myślenia ponad kadencją o przyszłości Polski.” mówi Morgan Janowicz, koordynatorka ds. partnerstwa REV.
Strona www.wyborydlazwierzat2023.pl ruszyła 25 września 2023 r. i do 14 X 2023 organizatorzy kampanii będą rozmawiać z politykami i polityczkami o zwierzętach i systemie żywności.
Green REV Institute