Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Certyfikowane lokalne produkty to hit. Są nasze i najcenniejsze
Podczas Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej mieszkańcy i turyści mogli poznać wszystkie cenne lokalnie produkty, które zostały oznakowane Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej. Projekt wdrażany przez Powiat Pszczyński oraz Towarzystwo Miłośników Ziemi Pszczyńskiej daje lepszą rozpoznawalność i wpływa na większe zainteresowanie produktami „z różą”.
W niedzielę 5 czerwca na pszczyńskim rynku starosta Barbara Bandoła oraz wicestarosta Damian Cieszewski oficjalne wręczyli certyfikaty Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej dla 26 produktów cennych lokalnie, wytwarzanych przez 13 lokalnych producentów – rolników, rękodzielników i przedsiębiorców. O wysokiej jakości oznakowanych produktów mógł przekonać się tego dnia każdy – od samego rana na rynku trwał Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Wszyscy producenci, którzy otrzymali dla swoich produktów certyfikat, prezentowali to, co mają najlepszego.
Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej to znak jakości i potwierdzenie, że dany produkt pochodzi z powiatu pszczyńskiego, powstał z miejscowych surowców, jest przyjazny środowisku naturalnemu. O przyznaniu marki decydowała komisja certyfikacyjna, w skład której weszli m.in. przedstawiciele Powiatu Pszczyńskiego, Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej oraz lokalni producenci.
Damian Cieszewski, wicestarosta pszczyński podkreśla, że produkty, którym przyznano certyfikat, zostały oznakowane różą pszczyńską, zaczerpniętą ze stroju ludowego z naszego regionu.
– Certyfikowane produkty są osadzone w lokalnej historii, ręcznie wyrabiane przez naszych mieszkańców i powstają z miejscowych surowców. Te produkty są znakiem jakości naszego powiatu. Będziemy się nimi chwalić w kraju i poza jego granicami. To nie tylko znak jakości, ale przede wszystkim podkreślenie, jacy świetni są nasi producenci i wytwórcy – mówił Damian Cieszewski.
– Dzięki tej inicjatywie możemy poznać, co jest sednem tej ziemi – dodała starosta Barbara Bandoła.
Marlena Przewoźnik, która wspólnie z rodziną prowadzi w Pielgrzymowicach Gospodarstwo Przewoźnikówka, oferujące naturalne sery kozie i krowie mówi, że produkty z certyfikatem jakości są pożądane.
– Marka dała nam większą rozpoznawalność. Matołek z czarnuszką to nasz hit, podczas festiwalu wyprzedał się cały zapas. Ten certyfikat jest ważny, bo klientom zależy na jakości. Mieszkańcy mówią, że dobrze, że coś takiego się w powiecie dzieje. Dobre nowiny pójdą dalej, mamy szansę, żeby wyjść na głębsze wody. Już zauważamy, że sprzedaż naszych produktów systematycznie rośnie – zaznacza Marlena Przewoźnik.
Wanda Wyroba, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Ćwiklicach, które uzyskało certyfikat dla kopy pszczyńskiej, pasztetu z gęsiną oraz gęsiny w słoju tez podkreśla, że ludzie cenią jakość.
– Chcemy pokazać, że te produkty są dobre, nasze, najlepsze. W gęsi zaopatrujemy się od gospodarzy z Ćwiklic i Rudołtowic, a mieszkańcy nasze produkty bardzo cenią. Na odpust na św. Marcina wszystko rozchodzi się w dwie godziny – mówi.
– Z naszej ciężkiej pracy czerpiemy ogromną radość. Cieszymy się, że to, robimy zostało docenione. Powiat Pszczyński bardzo nas wypromował. Sprzedaż naszych serów zdecydowanie wzrosła, a jesteśmy pewni, że to dopiero początek – mówią Krzysztof i Izabela Gałuszka, którzy w Pawłowicach prowadzą gospodarstwo rolne Kozia Rodzinka. Nie ukrywają wielkiej miłości do zwierząt.
– Kiedy urodził nam się syn Dawid pomyśleliśmy, że kupimy krowę, ostatecznie pojawiła się u nas koza i tak od jednej dochodzimy dzisiaj do 100 kóz. I jest co robić. Sprzedajemy wyłącznie świeże produkty – mówią.
Podczas festiwalu produkty oznakowane marką „Beskydy – originální produkt” promował partner projektu z Czech, a ukraińskie specjały serwowały obywatelki Ukrainy, które znalazły w naszym powiecie schronienie przed wojną. Niedziela była także świętem kultury ludowej. Tego dnia na rynku odbyły się 20. Pszczyńskie Prezentacje Dziecięcych Zespołów Regionalnych „Mały Brzym” oraz 46. Spotkania pod Brzymem.
Producenci podpisali umowę na używanie znaku Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej końcem marca. Certyfikaty zostały przyznane na dwa lata. Po tym czasie – jeżeli taka będzie ich wola – będą ponownie przechodzić proces certyfikacji, który sprawdzi, czy wytwarzane produkty nadal są wysokiej jakości.
Koordynatorem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej jest Powiat Pszczyński, który na jej wdrożenie pozyskał środki unijne i krajowe w ramach projektu „Regionalne produkty – bogactwo pogranicza”, realizowanego wspólnie z czeskim partnerem – MAS Pobeskydí. Celem marki jest wspieranie lokalnej przedsiębiorczości, ludzi zaangażowanych w rozwój regionu oraz promowanie walorów ziemi pszczyńskiej.
Produkty, którym przyznano Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej
- Miody odmianowe z Pasieki św. Ambrożego / Dorota Pękała (Pasieka św. Ambrożego)
- Miody z dodatkiem suszonych kwiatów i ziół / Dorota Pękała (Pasieka św. Ambrożego)
- Borowina ze złoża Uzdrowiska Goczałkowice-Zdrój / Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój Sp. z o.o.
- Solanka ze złóż Uzdrowiska Goczałkowice-Zdrój / Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój Sp. z o.o.
- Woreczki z lawendą / Anna Mazur (Lawenda pod lasem)
- Mydło konopne z nagietkiem, mydło konopne z wrotyczem, mydło konopne z żywokostem / BeEco Dobre z Natury Beata Marekwia
- Chleb z łopaty – Piekarnia-Cukiernia Brzęczek Sp. k.
- Kule serowe i kremy serowe na bazie mleka krowiego i koziego – Elżbieta Maria Grűner DG&JG Sp. z o.o
- Sery pleśniowe na bazie mleka krowiego lub koziego / Elżbieta Maria Grűner DG&JG Sp. z o.o.
- Jogurty z wkładem owocowym / Elżbieta Maria Grűner DG&JG Sp. z o.o.
- Sery dojrzewające na bazie mleka krowiego z dodatkiem kiszki śląskiej Elżbieta Maria Grűner DG&JG Sp. z o.o.
- Masło z ziołami Babci Franciszki / Elżbieta Maria Grűner DG&JG Sp. z o.o.
- Fetunia – ser z mleka krów rasy jersey / Marlena i Piotr Przewoźnik – Gospodarstwo Przewoźnikówka
- Matołek z czarnuszką-ser kozi dojrzewający z dodatkiem czarnuszki / Marlena i Piotr Przewoźnik-Gospodarstwo Przewoźnikówka
- Ser kozi z Pawłowic z czosnkiem i natką pietruszki, Ser kozi z Pawłowic
z przyprawą włoską, Ser kozi z Pawłowic z pomidorami i bazylią / Krzysztof Gałuszka – Kozia Rodzinka gospodarstwo rolne - Ser kozi z Pawłowic wędzony z czosnkiem niedźwiedzim, Ser kozi
z Pawłowic wędzony z czarnuszką, Ser kozi z Pawłowic wędzony naturalny / Krzysztof Gałuszka – Kozia Rodzinka gospodarstwo rolne - Jogurt kozi naturalny z Pawłowic / Krzysztof Gałuszka – Kozia Rodzinka gospodarstwo rolne
- Mleko kozie świeże z Pawłowic / Krzysztof Gałuszka – Kozia Rodzinka gospodarstwo rolne
- Gęsina w słoju, pasztet z gęsiną w słoju / Koło Gospodyń Wiejskich w Ćwiklicach
- Kopa pszczyńska /Koło Gospodyń Wiejskich w Ćwiklicach
- Jaja ze wsi od rolnika, jaja spod Pszczyny dla każdej rodziny / Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka
- Pszczyńskie grzybki / Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka
- Rolada śląska z kluskami i modro kapusta /Zacisze Restauracja z Tradycjami Marek Ryguła
- Kopa pszczyńska / Zacisze Restauracja z Tradycjami Marek Ryguła
- Pszczyńska Modro Kapusta / RIM s.c. Marek Ryguła Rafał Ostrowski
- Haft ręczny – Fastrygą przez Pszczynę – czepidło / Bożena Rokita
Starostwo Powiatowe w Pszczynie