Kulinarny festiwal województwa śląskiego

Czy wiesz, co to jest i jak smakuje – harynka, szpajza, hauskyjza, chrzanica, gęsie pipki czy wodzionka, nie mówiąc już o budyniu babuni Józefy? Jeżeli nie, to powinieneś zarezerwować sobie czas i zrobić wcześniej dużo miejsca w brzuchu. Uwaga smakosze, w kwietniu startuje pierwsza edycja RegioRest Festiwalu.

RegioRest Festiwal to nowe kulinarne wydarzenie w restauracjach Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Szefowie kuchni każdej restauracji biorącej udział w akcji przygotują specjalne, regionalne menu. To najlepszy moment, aby poznać różnorodność kuchni tradycyjnych – od Jury aż po Beskidy.

Wiosenna edycja RegioRest Festiwalu odbędzie się w dwóch terminach: 16-19 kwietnia oraz 23-26 kwietnia br. W tych dniach warto odwiedzić restauracje biorące udział w festiwalu. Jak zapowiadają organizatorzy, w każdej z nich będą czekały inne, wyjątkowe smaki regionu. Dla festiwalowych gości przygotowane zostanie trzydaniowe menu degustacyjne w promocyjnej cenie – 69 zł/os.
Głównym organizatorem festiwalu jest Śląska Organizacja Turystyczna, która od lat prowadzi działania promujące tradycje kulinarne naszego regionu.


– To niemal pewne, że RegioRest Festiwal będzie cieszył się ogromnym zainteresowaniem – mówi dyrektorka Śląskiej Organizacji Turystycznej Agnieszka Sikorska.

– RegioRest Festiwal w restauracjach Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki ma przypomnieć mieszkańcom oraz gościom w regionie, że kuchnia tradycyjna może być inspiracją w gotowaniu. Może być modna, zdrowa, dobra jakościowo i podana w wykwintny sposób – dodaje.


RegioRest Festiwal to najlepszy sposób na obiad lub kolację w najlepszych restauracjach, w rozsądnej i z góry określonej cenie. Zainteresowani akcją wszystkie informacje znajdą na stronach:
    RegioRest Festiwal: https://tiny.pl/dgsvb
    pełne menu RegioRest Festiwalu pod linkiem: https://tiny.pl/dg679
    www.SlaskieSmaki.pl

A oto popisowe dania najlepszych szefów kuchni:
Restauracja SZYB MACIEJ – ul. Srebrna 6, 41-819 Zabrze
•    Pate z krupnioka
•    Rolada wołowa, kluski śląskie, modra kapusta
•    Szpajza

Restauracja Kaktusy Kato Koncept Kulinarny – ul. Dworcowa 9-11, 40-012 Katowice
•    Harynka – matias holenderski, kwaśna śmietana, piklowana czerwona cebula, palony ziemniak
•    Rolada śląska, kluski, modra kapusta
•    Szpajza

Restauracja Poziom+ Food&Wine – ul. Zwycięstwa 30, 44-100, Gliwice
•    Hauskyjza – smażony śląski ser z kminkiem, powidłami śliwowymi oraz grzanką
•    Himmelreich – śląskie niebo – podany z panczkrautem oraz sosem z suszonym owoców
•    Legumina

Karczma Rogata – ul. Leszczyńska 40, 43-300 Bielsko-Biała
•    Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym
•    Żeberka z cebulką oraz czosnkiem marynowane w miodzie podane z kapustą duszoną oraz ziemniakami
•    Budyń babuni Józefy – podany z owocami, sosem malinowym i pieczonymi ciasteczkami

Restauracja Zielony Ogród – ul. Roberta Miki 3, 41-811 Zabrze
•    Hekele ze śledzia
•    Śląskie niebo – schab wędzony (kessler) w Zielonym Ogrodzie z sosem z suszonych owoców, podany z knedlami z żymły z grzybami
•    Śląska kopa

Restauracja Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – Al. ks. bp. J. Bursche 33, 43-460 Wisła
•    Grzanka z domowym, wędzonym po Jasiowemu boczkiem
•    Biała polewka na domowej wędzonce
•    Jadło wiślańskie (placek ziemniaczany, wędzona kita świńska oraz zasmażana kapusta
ze szpyrkami)

Restauracja U Przewoźnika – ul. Piłsudskiego 14, 43-100 Tychy
•    Tradycyjny żur śląski / ziemniaki / jajko
•    Bitki wołowe w sosie pieczeniowym / panczkraut / marynaty
•    Śląska kopa w krauzie

Pracownia Kulinarna Basenowa – ul. Wierzbowa 21, 42-310 Żarki
•    Gęsie pipki 
•    Golonko w glazurze piwno-miodowej / kapusta zasmażana
•    Charoset – szarlotka

Restauracja Leśna Perła – ul. Leśna 1, 44-160 Rudziniec
•    Chrzanica
•    Sauerbraten z daniela podany z bratkartoflami oraz kapustą zasmażaną
•    Kopa

Restauracja Dwór Bismarcka – ul. Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice
•    Wodzionka z bratkartoflami
•    Schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty, smażone ziemniaki z boczkiem oraz ogórki na miodzie
•    Szarlotka na ciepło z lodami i polewą z malin

Karczma Sączówka – ul. Siewierska 49, 42-595 Sączów
•    Hekele – sałatka śledziowa na grzance
•    Rolada wołowa, kluski śląskie, modra kapusta
•    Ajerkuchy z sosem truskawkowym

Restauracja Cysterska – ul. Cysterska 4, 47-430 Rudy
•    Sznita z krupniokiem
•    Lica wieprzka z ciapkapustom
•    Ożrato zista – babka z alkoholem

Urząd Miejski w Bielsku-Białej

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.