Już w najbliższą sobotę odbędzie się piknik przy jedynym czynnym w regionie zabytkowym piecu chlebowym, tzw. „piekaroku” (ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda). Obok degustacji chleba, wypiekanego na naturalnym zakwasie, w programie wydarzenia zaplanowano prelekcję o historii miejsca, pogadankę o pszczołach oraz warsztaty kreatywne dla dzieci. Imprezę poprowadzi Inga Papkala.

20 maja rudzki magistrat we współpracy z Piekarnią–Cukiernią Jakubiec oraz Muzeum Miejskim im. Maksymiliana Chroboka w Rudzie Śląskiej zaprasza na wspólną biesiadę przy zabytkowym piecu chlebowym, zlokalizowanym przy ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda. Będzie można podglądnąć tradycyjny proces wypieku chleba oraz skosztować jego smaku. – Kiedyś gospodynie z pobliskiego familoka wyrabiały ciasto w domu i zanosiły je w specjalnych foremkach do wypieku w piekaroku. Dzisiaj ten obiekt służy nam do okazyjnych spotkań i prezentacji – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Piknik rozpocznie się opowieścią Krzysztofa Gołąba – dyrektora Muzeum Miejskiego im. Maksymiliana Chroboka w Rudzie Śląskiej, który przypomni historię powstania zabytkowego pieca oraz dzieje miejsca, w którym się znajduje, czyli terenu dawnego dworu w Rudzie. Będzie można wysłuchać też ciekawostek o życiu i pracy pszczół oraz nabyć słoiczek miodu z lokalnej pasieki Pasjonata.

Dla najmłodszych przewidziano warsztaty kreatywne. – Będziemy wykonywać kwiatki dla mam z okazji zbliżającego się ich święta – zdradza Ewelina Pieczka, etnolog, kierownik działu etnografii Muzeum Miejskiego. – Będzie można też spróbować, jak prało się na „waszbrecie” i „szpanowało” pranie – dodaje. Imprezę poprowadzi aktorka sceny śląskiej, konferansjerka i prezenterka radiowa Inga Papkala.

Kilka razy w roku rudzki magistrat organizuje spotkania przy piekaroku, podczas których można częstować się świeżo wypieczonym chlebem tradycyjną metodą. – Zapraszamy mieszkańców na pierwszy w tym roku piknik przy zabytkowym piecu chlebowym – zaprasza Krzysztof Piecha. – Kolejne spotkanie przy piekaroku planujemy zorganizować 1 lipca w ramach święta „Kierunek GZM” – dodaje.

Piekarok przy ul. Bujoczka powstał około 1900 roku. Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swojego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze.

Urząd Miasta Ruda Śląska

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.