Green REV Institute: O przemyśle zwierzęcym podczas Krakowskiej Akademii Klimatu

25 kwietnia Green REV Institute oraz Koalicja Future Food 4 Climate, która liczy 83 organizacji z Polski oraz Ukrainy, miała swoją reprezentację podczas III już edycji Krakowskiej Akademii Klimatu. W panelu dyskusyjnym o tematyce przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wzięła udział Morgan Janowicz, Koordynatorka ds. Partnerstwa Green REV Institute oraz Koordynatorka koalicji Future Food 4 Climate. Wydarzenie odbyło się w Kino Kijów Centrum w Krakowie.

Krakowska Akademia Klimatu jest wydarzeniem, które skierowane jest do młodzieży szkolnej z Krakowa. W ramach Akademii organizowane są pokazy filmowe, którym towarzyszą debaty w tematyce klimatu, w tym zrównoważonego systemu żywnościowego. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był globalny i systemowy problem marnowania żywności. Green REV Institute i koalicja Future Food 4 Climate zostały zaproszone do uczestnictwa w debacie prowadzonej przez Karolinę Kowalską, Prezenterkę RMF MAXX. W debacie udział wzięła także Pani Katarzyna Siudowska, ekspertka z ramienia Foodsharing Kraków.

Podczas debaty podkreśliłyśmy, że obecny system żywnościowy jest nieefektywny i daleki od zrównoważonego. W samej Polsce, w zależności od źródeł, marnujemy od 5 do 9 mln ton żywności. W skali Unii Europejskiej statystyki te rosną do ok. 59 mln ton, przez które rocznie tracimy ponad 132 mld euro. Podczas dyskusji zaznaczałyśmy znaczenie ram prawnych dla zrównoważonego systemu żywnościowego opracowanych przez Komisję Europejską do września 2023 roku, które obejmą również temat przeciwdziałania marnowaniu żywności. Zrównoważony System żywnościowy to szansa na przełożenie odpowiedzialności ze strony konsumenckiej na przemysł.

Dzisiejszy system żywnościowy jest nie tylko dalece nieefektywny, ale także ma bezpośredni wpływ na pogłębianie się kryzysu klimatycznego, zanieczyszczenia wody, powietrza, gleby oraz spadek jakości życia na obszarach wiejskich. Co roku w UE zabijanych jest 10 miliardów zwierząt tzw. hodowlanych w imię naszych talerzy. Nie pozostaje to bez konsekwencji, ponieważ hodowla przemysłowa odpowiada za emisję aż 32% metanu.

Podczas panelu wybrzmiał także raport NIK (Najwyższej Izby Kontroli), który wskazuje, że polska żywność pochodzenia zwierzęcego charakteryzuje się niską jakością. Aby poradzić sobie z aktualnymi i przyszłymi wyzwaniami potrzebne jest łącznie kropek pomiędzy prawami człowieka, klimatem, bioróżnorodnością i prawami zwierząt, co skutecznie jest już implementowane w ramach prowadzonych działań koalicji Future Food 4 Climate. Partnerzy koalicji docierają do swoich lokalnych społeczności, zwiększają świadomość, edukują i angażują. Jednocześnie Green REV Institute, poprzez pierwszą edycję Green Advocacy Academy (projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Erasmus+)  pokazuje osobom młodym w wieku 14-24 z Polski oraz Finlandii znaczenie prowadzenia działań rzeczniczych na rzecz transformacji systemu żywnościowego.

Green REV Institute & Koalicja Future Food 4 Climate

Green REV Institute to organizacja członkowska 50by40, Eurogroup for Animals, World Federation for Animals, European Vegetarian Union, Aquatic Animal Alliance, TAPP Coalition,​​ PlantEurope network, OFOP, Niech Żyją, jedna z 10 NGO w EU Platform on Animal Welfare, wspiera Plant Based Treaty.

Green REV Institute zainicjował i jest operatorem pierwszej rzeczniczej koalicji dla naprawy systemu żywności w Polsce Future Food 4 Climate, obecnie zrzeszającą aż 83 organizacji społeczeństwa obywatelskiego, organizatorem międzynarodowego wydarzenia European Vegan Summit, producentem reportaży Wegańska Warszawa oraz Posłuchaj Wegańskich Biznesów.

Green REV Institute

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.