Andrzej Głowacki nowym prezesem Państwowej Agencji Atomistyki. To stanowisko szczególnie ważne w kontekście nadchodzących zmian w energetyce

Premier Mateusz Morawiecki, na wniosek minister klimatu i środowiska Anny Moskwy, powołał Andrzeja Głowackiego na stanowisko prezesa Państwowej Agencji Atomistyki. W kontekście nadchodzących zmian w energetyce i zapowiedzi rządu dotyczących budowy elektrowni atomowych w Polsce, to stanowisko wydaje się dziś szczególnie ważne.

Od wielu czynników zależy to, czy tym razem huczne zapowiedzi budowania w Polsce elektrowni atomowych spalą na panewce, czy faktycznie się ziszczą. I choć przed nami jeszcze długa droga do postawienia w naszym kraju atomu, to działania zmierzające ku temu trzeba rozpocząć już teraz. Dużą rolę w całym procesie być może odegra Państwowa Agencja Atomistyki. W środę, 29 marca, minister klimatu i środowiska Anna Moskwa wręczyła nowe powołanie na stanowisko prezesa tej struktury Andrzejowi Głowackiemu. Powołał go premier Mateusz Morawiecki, właśnie na wniosek Anny Moskwy. Głowacki od połowy grudnia 2022 roku wykonywał już obowiązki prezesa PAA, ale teraz będzie mógł to robić „oficjalnie”, w ramach tytułowego stanowiska.

Jak informuje Ministerstwo Klimatu, nowy prezes z Państwową Agencją Atomistyki jest związany od ponad piętnastu lat. Od września 2020 r. pełnił funkcję wiceprezesa Agencji. Wcześniej zajmował stanowisko dyrektora Departamentu Bezpieczeństwa Jądrowego, odpowiadając m.in. za nadzór nad bezpieczeństwem obiektów jądrowych w kraju, w tym reaktora badawczego MARIA. W PAA Andrzej Głowacki piastował również funkcję dyrektora Departamentu Nadzoru i Kontroli, a także naczelnika Wydziału Kontroli Obiektów Jądrowych.

„Nowo powołany prezes jest magistrem fizyki, ukończył Wydział Matematyczno-Fizyczny Uniwersytetu w Białymstoku. Swoje umiejętności doskonalił na studiach podyplomowych w zakresie energetyki jądrowej na Wydziale Mechanicznym Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej. Odbył także szereg szkoleń krajowych oraz międzynarodowych związanych z bezpieczeństwem jądrowym i ochroną radiologiczną, w tym m.in. szkolenie stanowiskowe w Amerykańskiej Komisji Dozoru Jądrowego (US NRC) w zakresie prowadzenia kontroli na budowie elektrowni jądrowej Vogtle oraz V.C. Summer, jak również rozruchu elektrowni jądrowej Watts Bar 2 w Stanach Zjednoczonych. Jako ekspert brał udział w międzynarodowej misji IRRS w Kanadzie”, czytamy w biografii Andrzeja Głowackiego.

Andrzej Głowacki jest także przedstawicielem Rzeczypospolitej Polskiej w Grupie Szefów Europejskich Urzędów Dozoru Radiologicznego (HERCA), Zachodnioeuropejskim Stowarzyszeniu Regulatorów Jądrowych (WENRA), Europejskiej grupie organów regulacyjnych ds. bezpieczeństwa jądrowego (ENSREG), Komitecie do spraw Działalności Dozorów Jądrowych (CNRA) oraz Agencji Energi Jądrowej Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (NEA OECD). Nowo powołany prezes posiada także uprawnienia inspektora dozoru jądrowego. Jest również członkiem komisji egzaminacyjnych Prezesa PAA na stanowiska inspektorów dozoru jądrowego.Został wybrany na prezesa Państwowej Agencji Atomistyki w drodze otwartego naboru. Zgodnie z przepisami ustawy – Prawo atomowe, prezes Państwowej Agencji Atomistyki, jest powoływany na pięcioletnią kadencję i może być ponownie powołany tylko raz.

Bartosz Wojsa

Dziennikarz, wydawca strony głównej w „Super Expressie”.