Premiera reportażu „Posłuchaj Wegańskich Biznesów” i Okrągły stół

Czy roślinne jedzenie zmieni świat na lepsze? Premiera reportażu „Posłuchaj Wegańskich Biznesów” już 4 lutego!

Koalicja Future Food 4 Climate, pierwsza w Polsce koalicja działająca na rzecz transformacji systemu żywności, zaprasza na dyskusję o budowaniu zrównoważonego systemu żywności połączoną z premierą filmu „Posłuchaj Wegańskich Biznesów”. Future Food 4 Climate to już ponad 70 organizacji społeczeństwa obywatelskiego z Polski oraz Ukrainy.

W ramach premiery spotkamy ekspertów i ekspertki z samorządu, biznesu i nauki. Zuzanna Kowalczyk, dziennikarka i redaktorka miesięcznika Pismo – Magazyn Opinii poprowadzi Okrągły Stół pt. „Samorząd, Biznes i Nauka na wspólnej drodze do zrównoważonego systemu żywnościowego”.

W dyskusji głos zabiorą: Radna Miasta Stołecznego Warszawy Dorota Łoboda, Radny Dzielnicy Białołęka Filip Pelc, dietetyczka Iwona Kibil, inwestor Piotr Grabowski, współzałożyciel FoodTech.ac.  

Posłuchaj Wegańskich Biznesów

Po doświadczeniu z produkcją reportażu „Wegańska Warszawa” Green REV Institute jest gotowy na kolejny film i premierę drugiego dokumentu pt. „Posłuchaj Wegańskich Biznesów”. W swojej najnowszej produkcji autorzy i producentki filmu pokazują, kto buduje rynek wegańskiej żywności w Polsce i jakimi motywacjami kierują się jego wrażliwi na los planety bohaterowie. Jakie marzenia mają twórcy kultowej Polsoi, kim są założycielki It’s Bean, kto tworzy w Polsce farmy wertykalne i kto wspiera roślinne startupy?  

– Zależy nam by pokazać ten rynek potencjalnym inwestorom i inwestorkom – mówi producentka reportażu Anna Spurek.

– Dzisiaj banki, instytucje finansowe i prywatni inwestorzy powinni patrzeć w przyszłość, czyli także w przyszłość żywności dla wszystkich mieszkańców i mieszkanek planety – dodaje Anna Spurek.

Poznajcie budowniczych i twórczynie rynku zdrowej, wegańskiej żywności w Polsce. To historia Listnego Cudu, Polsoi Well Well, It’s Bean, Yoush oraz FoodTech ac. Obejrzyjcie reportaż, którego premiera online odbędzie się 4 lutego. Niech będzie on motywacją dla wszystkich.

Premiera wraz z okrągłym stołem jest organizowana przez dr n. med. Joannę Kowalczyk-Bednarczyk z ramienia Green REV Institute oraz koalicji Future Food 4 Climate.  

– Jestem głęboko przekonana, że obecny czas jest tym, który powinniśmy poświęcić tematyce żywności i żywieniowej edukacji. Bezpieczna żywność i transparentna wiedza na temat jej produkcji należy się każdemu obywatelowi i obywatelce. Powinniśmy mieć także prawo do wyboru tego co my i nasze dzieci chcemy/chcą jeść w placówkach publicznych. Sama Komisja Europejska w swojej ostatniej analizie systemu żywności i bezpieczeństwa żywności widzi potrzebę odchodzenia od spożywania produktów odzwierzęcych na rzecz produktów roślinnych. Zrównoważony System Żywności (SFS – Sustainable Food System) to propozycja unijnej legislacji, która ma powstać do 2023 roku, będąc tym samym realną szansą na poprawę m.in. jakości życia i zdrowia ludzi oraz zwierząt z ferm przemysłowych – pisze organizatorka.

Premiera filmu online: 4 lutego 2023

Green REV Institute

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.