Zarząd Krainy Rudzkiej Związku Górnośląskiego w wydanym 4 sierpnia oświadczeniu popiera Michała Pierończyka.

– Zarząd Krainy Rudzkiej Związku Górnośląskiego jednogłośnie przegłosował oświadczenie w sprawie wyborów Prezydenta Miasta Ruda Śląska!

Kraina Rudzka skupia sześć Kół ZG działających w mieście i liczy kilkuset członków. W swoim oświadczeniu apeluje do mieszkańców miasta o udział w wyborach oraz wyraża swoje oczekiwania wobec nowego prezydenta. Wśród nich jest rozumienie i dbałość o śląskie tradycje, wartości, język i edukację regionalną.

Jednocześnie członkowie rudzkich Kół udzielają swojego poparcia Panu Michał Pierończyk – kandydat na prezydenta Rudy Śląskiej.

Wszystkim Kandydatom życzymy uczciwej i merytorycznej rywalizacji, a Rudzianom dobrych wyborów ?? – czytamy.

Link do całego posta na Facebooku znajdziecie tutaj.

Na informację zareagował sam kandydat na prezydenta Rudy Śląskiej:

„Michał Pierończyk (…) swą dotychczasową pracą i działalnością udowodnił wielokrotnie, że jest godzien naszego zaufania i powierzenia mu najważniejszego urzędu w mieście”. Dziękuję Zarządowi Krainy Rudzkiej skupiającej koła Związku Górnośląskiego z Rudy Śląskiej za te słowa ???Związek Górnośląski – napisał na swoim profilu Michał Pierończyk.

Link do profilu na Facebook’u znajduje się tutaj.

Natalia Makselon

Redaktorka Śląskiej Opinii