Wiosenne Warsztaty Piwowarskie na Zamku Piastowskim za nami

Przez dwa dni, 24 i 25 marca 2022 r. Zamek Piastowski w Raciborzu gościł uczestników Wiosennych Warsztatów Piwowarskich.

Było to pierwsze takie wydarzenie, które zostało zorganizowane w dawnej piastowskiej siedzibie. Organizatorem wydarzenia był Bikotech Sp. z o.o., a rolę gospodarza pełnił Browar Zamkowy w Raciborzu. Do Raciborza przyjechali goście m. in.: z Warszawy, Gdańska, Łodzi, Opola, Elbląga oraz innych miejscowości.

Spotkanie rozpoczęło się w czwartkowe popołudnie 24 marca od powitania przybyłych gości, którego dokonali starosta raciborski – Grzegorz Swoboda, dyrektor Zamku Piastowskiego w Raciborzu – Krystyna Niklewicz oraz właściciel Browaru Zamkowego Sp. z o.o. – Jerzy Łazarczyk. Następnie przez dwa dni wydarzenia licznie zgromadzeni uczestnicy wysłuchali szeregu prelekcji, zwiedzili nocą raciborską pracownię Gambrinusa (warzelnia, fermentacja, rozlewnia, magazyn) oraz wzięli udział w warsztatach. Historię raciborskiego browaru zebranym przybliżył Mariusz Dudek – prezes Browaru Zamkowego Sp. z o.o. oraz Tymoteusz Cieciera – technolog do spraw jakości i bezpieczeństwa w Browarze Zamkowym sp. z o.o..

Warsztat 1: Jakość, bezpieczeństwo i powtarzalność produkcji

– Wpływ pracy operatora na zarządzanie jakością i powtarzalność produktu, Patryk Cieślik, Grupa Żywiec;

– Skuteczna dezynfekcja i pasteryzacja w stylu Calgonit, Jędrzej Gorczyński, Calvatis;

– Trigger Point jako najprostszy sposób zaangażowania pracownika w kontrolę procesu, Łukasz Świątkowski, Grupa Żywiec;

– Kształtowanie kultury bezpieczeństwa w zakładzie produkcyjnym na przykładzie Browaru Elbląg, Łukasz Kamrowski, Grupa Żywiec.

Warsztat 2: Najważniejsze zmiany w przepisach podatkowych dla browarów regionalnych i rzemieślniczych

– Marta Zaręba i Krzysztof Rutkowski, Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego.

Warsztat 3: Optymalizacja kosztów i nowe technologie

– Pasteryzacja przepływowa w przemyśle browarniczym, Paweł Bednarek i Maciej Osiński, Admar;

– Puszka czy butelka? Zagadnienia legislacyjne UE, dostępność opakowań oraz trendy w rozlewnictwie piwa, Mateusz Kinda, STM;

– Analiza parametrów jakościowych piwa bezalkoholowego, Monika Sitarek-Andrzejczyk, CBI Proakademia;

– Okiem praktyka: w poszukiwaniu optymalizacji działalności małego producenta piwa, Andrzej Gałasiewicz, Minibrowary;

– prezentacja Frizo.

Warsztat 4: Odpady

– Zagospodarowanie odpadów browarniczych, dr Sławomir Wierzba, Uniwersytet Opolski;

– Nadmiarowa gęstwa drożdżowa w gospodarce cyrkularnej, dr Dorota Kręgiel, Politechnika Łódzka.

Warsztat 5: Piwa nowofalowe i surowce do produkcji

– Wyzwania technologiczne w produkcji i analizie piw nowofalowych, Dorota Michałowska, IBPRS;

– Jakości ekstrahowanego chmielu do produkcji piwa, Rafał Reszczyński, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Nowych Syntez Chemicznych.

Zamek Piastowski

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.