Lodówka dla wszystkich potrzebujących rozpocznie działalność w Chorzowie

Daj tyle, ile możesz. Weź tylko tyle, ile potrzebujesz. To proste zasady korzystania ze społecznej lodówki, która rozpocznie działalność 17 stycznia o godzinie 12:00 przy ulicy 3 Maja 31 w Chorzowie.

Pomysł znany z innych miast, teraz dzięki Fundacji Piastun Wyrównanie Szans, trafi do Chorzowa. Z tak zwanej „jadłodzielni” skorzystać może każdy, kto tego potrzebuje. Lodówka będzie ogólnodostępna i monitorowana. Co ważne: wspomóc działalność jadłodzielni może każdy. Można zostawić w niej sery i jogurty w oryginalnych opakowaniach, kaszę czy makarony, warzywa i owoce, szczelnie zapakowane ciasta czy zupy z dokładnym opisem produktu i datą. Jedzenie musi być świeże, nieprzeterminowane – czyli takie, które sami chętnie byśmy zjedli

PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ

  1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać. 2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
  2. Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
  3. Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
  4. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
  5. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
  6. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
  7. Warzywa i owoce.
  8. Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.

PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ

  1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
  2. Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików. 3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
  3. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
  4. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
  5. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
  6. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
  7. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
  8. Alkoholu i środków odurzających.

Szczegółowy regulamin jadłodzielni.

Więcej informacji.

Urząd Miasta Chorzów

Default image
Informacja Prasowa
Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.