Kancelaria publikuje oświadczenie w sprawie śmierci pacjentki z Pszczyny

Kancelaria prawna, która reprezentuje rodzinę zmarłej pacjentki pszczyńskiego szpitala wydała oświadczenie. Śmierć kobiety nastąpiła w skutek „wyczekującej postawy lekarzy”, którzy ze względu na obowiązujące przepisy nie wykonali pacjentce zabiegu aborcji. To efekt zeszłorocznej decyzji Trybunału Konstytucyjnego i zaostrzenia prawa antyaborcyjnego w Polsce.

W związku z nieścisłymi informacjami pojawiającymi się w mediach, rodzina zmarłej potwierdza, że w dniu 22 września 2021 r. w Szpitalu Powiatowym w Pszczynie zmarła trzydziestoletnia kobieta, będąca w 22 tygodniu ciąży.

Obecnie, na skutek zawiadomienia rodziny o możliwości popełnienia przestępstwa tzw. błędu medycznego, sprawą zajmuje się Prokuratura Regionalna w Katowicach.

W ostatnich dniach w całym kraju odbyły się protesty pod hasłem „Ani jednej więcej” przeciwko zaostrzeniu prawa antyaborcyjnego.

Natalia Wrocławska

Redaktorka prowadząca Śląskiej Opinii. Prowadzi podcast Szum Sporego Miasta. Prezeska stowarzyszenia BoMiasto.