Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie

Co nasze dzieci jedzą w szkołach? Dzień Bezpiecznej Żywności w Katowicach
To co jemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla nas, ale też dla planety. Dołącz do obywatelskiej dyskusji o bezpieczeństwie żywnościowym podczas katowickiego Dnia Bezpiecznej Żywności, który odbędzie się 25 marca w Liceum Sowizdrzała.
Zapraszamy do przestrzeni Liceum Sowizdrzała wszystkich, którym leży na sercu bezpieczeństwo żywności, to co jemy i co jest dla nas dostępne. Przed nami obywatelska burza mózgów dotycząca lokalnych działań na rzecz bezpiecznej i zdrowej żywności, pokaz filmu “Katastrofa na talerzu”oraz pisanie pocztówek do premiera Donalda Tuska z apelem o wprowadzenie roślinnych i pełnowartościowych posiłków do polskich szkół, a do tego pyszne wegańskie jedzenie przygotowane przez Mihiderkę.
– Z czym kojarzy się szkolna stołówka? Oprócz jajka w sosie musztardowym z ziemniakami czy bardziej kultową grochówką, a na drugie makaron w sosie truskawkowym, przede wszystkim z marnowaniem. I chociaż niektóre szkoły wprowadziły już zasady dostosowane do XXI wieku, musimy zadbać o to, by nasze dzieci jadły zdrowe, roślinne i pełnowartościowe posiłki. Dlatego już 25 marca przy wsparciu Green Rev Institute w Liceum Sowizdrzała organizujemy Dzień Bezpiecznej Żywności – mówi aktywistka Natalia Wrocławska.
Zapraszamy przede wszystkim młodzież szkolną oraz wszystkich zainteresowanych, a także tych, którzy o bezpieczeństwie żywnościowym, roślinnej kuchni i zdrowych alternatywach chcą się dowiedzieć. Spotykamy się we wtorek 25 marca w Śródmieściu Katowic w przestrzeniach Liceum Sowizdrzała. Na wydarzenie obowiązują zapisy, formularz zgłoszeniowy znajdziesz w opisie facebookowego wydarzenia Dzień Bezpiecznej Żywności w Katowicach.
Wspiera nas Green REV Institute, Food Voices Coaliton, Healthy Food Healthy Planet. Wydarzenie jest bezpłatne.
Liceum Sowizdrzała