Muzyczny piknik przy piekaroku

W sobotę /24 sierpnia br./ odbędzie się piknik przy jedynym czynnym w regionie zabytkowym piecu chlebowym, tzw. „piekaroku” /ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda/. Obok degustacji chleba, wypiekanego na naturalnym zakwasie, w programie wydarzenia zaplanowano koncert orkiestry dętej oraz zespołu akordeonistów. Będzie można też przyjrzeć się wybranym instrumentom dętym i poznać zasady ich działania. Nie zabraknie opowieści o historii piekaroków i tradycjach muzycznych na Śląsku. Najmłodsi będą mogli wziąć udział w spotkaniu z pszczelarzem i warsztatach kreatywnych.

24 sierpnia rudzki magistrat we współpracy z Piekarnią–Cukiernią Jakubiec zaprasza na wspólną biesiadę przy zabytkowym piecu chlebowym, zlokalizowanym przy ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda. Impreza rozpocznie się o godz. 11:30, a zakończenie zaplanowano na 14:00.

Sobotnie spotkanie przy piekaroku będzie wstępem do Festiwalu Orkiestr Dętych, który odbędzie się dzień później, w niedzielę 25 sierpnia, w Parku Kozioła. Rozpocznie je opowieść Andrzeja Godoja – historyka Muzeum Miejskiego im. Maksymiliana Chroboka w Rudzie Śląskiej, który przypomni historię powstania zabytkowego pieca oraz tradycje związane z muzykowaniem na Śląsku. Będzie można wysłuchać koncertu Orkiestry Dętej KWK „Pokój” oraz Zespołu Akordeonistów im. Edwarda Huloka. Przedstawiciel Zespołu Szkół Muzycznych I i II stopnia w Rudzie Śląskiej zaprezentuje wybrane instrumenty, ich zasady działania i brzmienie.

Ponadto zaplanowano spotkanie z pszczelarzem, który opowie o życiu pszczół, pokaże prawdziwy ul i narzędzia do pracy w pasiece, a także poprowadzi mini warsztaty dla dzieci. – W bezpiecznej oszklonej ramce zobaczymy żywe pszczoły. Założymy kapelusze pszczelarskie, żeby poczuć się jak prawdziwi pszczelarze, dowiemy się, skąd bierze się wosk pszczeli i jakie są jego właściwości – zapowiada pszczelarz Marek Kulawik. Ponadto na twórczych warsztatach z plastra węzy dzieci będą mogły wykonać świeczkę i do tego lampion ze słoiczka.

Również dla dzieci skierowane będą warsztaty zdobienia toreb płóciennych „Kolorowa ekotorba”. Z kolei na stoisku Muzeum Miejskiego będzie można spróbować, jak prało się na „waszbrecie” i „szpanowało” pranie.

Wszystkim tym wydarzeniom towarzyszyć będzie degustacja chleba z piekaroka z „tustym” i ogórkiem kiszonym. – Będzie to kolejna okazja do poznania tradycyjnego procesu wypieku chleba oraz skosztowania jego smaku. Zabytkowy piec chlebowy przy ul. Bujoczka 24 w Rudzie Śląskiej służył kiedyś okolicznym mieszkańcom do codziennego wypieku. Dzisiaj to miejsce okazyjnych spotkań i prezentacji regionalnych tradycji – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Piekarok przy ul. Bujoczka powstał około 1900 roku. Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swojego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze. Kilka razy w roku rudzki magistrat organizuje spotkania przy piekaroku, podczas których można częstować się świeżo wypieczonym chlebem tradycyjną metodą.

UM Ruda Śląska

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.