Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Prawo do zdrowej żywności w szkołach. NIK mówi sprawdzam
Najwyższa Izba Kontroli przesłała odpowiedź na wniosek złożony 25 lipca 2024 r. przez Green REV Institute i Future Food 4 Climate Coalition o przeprowadzenie kontroli doraźnej w zakresie dostępności posiłków roślinnych oraz jakości żywności oferowanej w placówkach oświatowych. NIK wskazuje, że wniosek jest obecnie analizowany pod kątem ewentualnego uwzględnienia w bieżącej kontroli.
W odpowiedzi wskazano, że kontrola dotycząca “Propagowania i wdrażania zdrowego odżywiania” (P/24/082) została uwzględniona w planie pracy Najwyższej Izby Kontroli na 2024 rok. Propozycja przesłana przez Green REV Institute i Future Food 4 Climate Coalition zostanie poddana przeglądowi pod kątem włączenia do tego badania.
Najwyższa Izba Kontroli zaznacza, że temat wyżywienia uczennic i uczniów w placówkach oświatowych znajduje w zakresie zainteresowania NIKu. Jednocześnie podejmowane są działania uwzględniające panele eksperckie, które są działaniami towarzyszącymi prowadzonych w tym zakresie badań. Do zrealizowanych kontroli, które zostały wskazane w odpowiedzi, należą:
– Wdrażanie zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych (P/16/0073);
– Prawidłowość wykorzystania środków otrzymanych z budżetu państwa na organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków w szkołach w ramach programu „Posiłek w domu i w szkole” na lata 2019-2023 w wybranych gminach województwa opolskiego (S/21/003/LOP);
– Realizacja wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” (P/21/005).
Anna Spurek, Dyrektorka Generalna Green REV Institute: “Bardzo cieszy nas odpowiedź Najwyższej Izby Kontroli i fakt, że ta instytucja zauważa problemy związane z dostępem do zrównoważonego jedzenia. Najwyższy czas, żeby każda instytucja publiczna uwzględniła w swoich działaniach naprawę systemu żywności dla zdrowia, planety, praw człowieka i zwierząt.”
Wyniki przeprowadzonych przez NIK kontroli są publikowane w Biuletynie Informacji Publicznej NIK.
Green REV Institute