Kolejne spotkanie Kuchni z Klimatem już wkrótce

Wkrótce odbędzie się kolejne wydarzenie kulinarne pod nazwą „Kuchnia z Klimatem”, które tym razem skupi się na temacie „Ryby jako istoty czujące”. Organizowane przez ogólnopolską koalicję Future Food 4 Climate, spotkanie zaplanowano tak, aby przyjrzeć się rybom zarówno z perspektywy etyki ich wykorzystywania, jak i z punktu widzenia biologii, ochrony środowiska oraz zdrowia i dietetyki.

Wydarzenie odbędzie się 16.12.2023r. w godzinach 17:00-20:00.

Program wydarzenia:

1. Debata zaproszonych ekspertek i ekspertów: Edyta Hyła, Małgorzata Rusek, Szymon Kuś, Piotr Ziegler.

2. Rozmowa publiczności z ekspertami, sesja pytań i odpowiedzi.

3. Przedstawienie ekipy Kuchni z Klimatem i tego, co znajduje się na stołach.

4. Klimatyczny poczęstunek.

Podczas debaty, która będzie głównym punktem programu, wezmą udział zaproszeni eksperci: Edyta Hyła, lekarka weterynarii specjalizująca się w chirurgii oraz pasjonatka lasów, gór i świata podwodnego; Małgorzata Rusek, dietetyczka z wykształcenia i z pasji, specjalizująca się m.in. w dietetyce klinicznej; Szymon Kuś, przyrodnik, historyk nauki i starszy przewodniczący Sekcji Ornitologicznej Koła Przyrodników Studentów UJ i członek zarządu Koła Przyrodników Studentów UJ; oraz Piotr Ziegler, absolwent fizyki i ochrony środowiska, obrońca przyrody i jeden z najaktywniejszych działaczy Śląskiego Ruchu Klimatycznego

Podczas spotkania publiczność będzie miała okazję do aktywnego udziału, zadając pytania i uczestnicząc w sesji pytań i odpowiedzi. Dodatkowo, ekipa „Kuchni z Klimatem” przedstawi, co znajduje się na stołach, a po debacie uczestnicy będą mieli okazję skosztować klimatycznego poczęstunku.

Warto zaznaczyć, że części wydarzenia przybierze formę szwedzkiego stołu. Uczestnicy są zachęcani do zabrania własnych sztućców i talerza/pojemnika na jedzenie. Dodatkowo, istnieje możliwość przyniesienia własnej potrawy (100% wegańskiej) i dzielenia się przepisami.

Spotkanie będzie miało miejsce pod opieką doświadczonych koordynatorów projektu: Green REV Institute i Koalicji Future Food 4 Climate. Warto wspomnieć, że projekt jest wspierany przez Animal Charity Evaluators w ramach Movement Grants.

Uwaga!

Pamiętajmy, że w trakcie wydarzenia organizator utrwala przebieg imprezy w celach dokumentacyjnych. Wizerunek uczestników może zostać zarejestrowany i później wykorzystany do celów dokumentacji, sprawozdawczych oraz promocyjnych. Wejście na spotkanie oznacza wyrażenie zgody na utrwalenie i potencjalne rozpowszechnienie wizerunku.

Link do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/245986665166637.

Organizatorzy wydarzenia:

  • Śląski Ruch Klimatyczny 
  • Klub Myśli Ekologicznej
  • BWA – Galeria Sztuki Współczesnej Katowice

Patronat nad wydarzeniem objęła Śląska Opinia.

Natalia Makselon
Natalia Makselon

Redaktorka Śląskiej Opinii