Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie

Alarm klimatyczny na talerzu. Traktat Roślinny wkracza do Bonn i zagląda w menu polityczne
Aktywiści i aktywistki Traktatu Roślinnego (Plant Based Treaty), będą obecni w Bonn na konferencji klimatycznej, aby zaprezentować nową odsłonę globalnej kampanii Plant Based Treaty. Wezwą delegatów i decydentki do rozpoczęcia negocjacji w sprawie przyjęcia Traktatu Roślinnego i do rozpoczęcia sprawiedliwej, klimatycznej, zielonej transformacji systemu żywności.
Stanowisko, które zostało przygotowane przed konferencją w Bonn, zostało poparte przez ponad 50 grup, organizacji społeczeństwa i wybitnych osób eksperckich z całego świata. Stanowisko to mapa drogowa transformacji na roślinny, etyczny, klimatycznie sprawiedliwy i przyjazny system żywności.
IPCC wielokrotnie wskazywało, że dieta wegańska jest optymalnym sposobem odżywiania, pozwalającym drastycznie ograniczyć emisje związane z nieefektywną produkcją żywności.
Dieta wegańska jest optymalną dietą w walce ze zmianami klimatycznymi i mogłaby, zgodnie z raportem specjalnym IPCC (2020) na temat użytkowania ziemi, zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o prawie 8 gigaton równoważnika, a nawet ponad dwukrotnie, jeśli weźmiemy pod uwagę ponowne zalesianie terenów obecnie wykorzystywanych do hodowli zwierząt.
Rolnictwo zwierzęce jest odpowiedzialne za emisję aż 32% metanu. Niedawno 112 krajów podpisało globalne zobowiązanie dotyczące metanu, w którym zobowiązało się do ograniczenia emisji o 30% do 2030 roku. Zobowiązanie to nie jest jednak wystarczające, aby ograniczyć emisję o 45%. Państwa, które się zobowiązały do działania, reprezentują tylko połowę emisji powodowanych przez działalność człowieka. Ponadto zobowiązanie jest dobrowolne i nieegzekwowalne, i nie zawiera nawet jeszcze planu realizacji celów.
Deklarację w sprawie lasów i użytkowania gruntów, przyjętą podczas COP26, podpisało 141 krajów. Od czasu przyjęcia tej deklaracji wylesianie związane z hodowlą zwierząt postępuje bez żadnych przeszkód. W pierwszych czterech miesiącach 2022 r. wylesiono 954 km2 , co stanowi wzrost o 69% w porównaniu z tym samym okresem w 2021 r., czyli stanowi obszar ponad dwukrotnie większy od obszaru Nowego Jorku.
Według badań przeprowadzonych przez Josepha Poore’a i Thomasa Nemeceka, na całym świecie prawie 80% gruntów rolnych jest wykorzystywanych do hodowli zwierząt, a mimo to produkuje się na nich zaledwie 18% globalnej produkcji kalorii. Plant Based Treaty, Traktat Roślinny wzywa do sprawiedliwego przejścia na system żywnościowy oparty na roślinach przy wsparciu państw i UE poprzez podatki, subsydia, dotacje w celu ponownego zalesienia odzyskanych terenów rolnych, na których hodowane są dzisiaj zwierzęta.
Dr Peter Carter, ekspert IPCC i dyrektor Climate Emergency Institute: „Nauka jest jednoznaczna, nie da się zapobiec globalnej katastrofie klimatycznej bez wyeliminowania mięsa i nabiału z naszej diety, a to musi nastąpić bardzo szybko”.
Anna Spurek z Green REV Institute i Future Food 4 Climate: „W czasie wojny w Ukrainie, rosnących nierówności społecznych i zagrożeń klimatycznych mamy wiele pytań. Odpowiedzią na bezpieczeństwo żywnościowe, sprawiedliwość żywnościową, odbudowę bioróżnorodności i pokój klimatyczny jest Traktat Roślinny. Ta odpowiedź jest gotowa i czeka na odważnych decydentów, którzy są w stanie myśleć w kategoriach przyszłości, a nie w kategoriach kadencji.”
Courtney Vail, Dyrektorka Kampanii w Oceanic Preservation Society: „Zmiana naszej diety z nastawionej na produkty pochodzenia zwierzęcego na roślinną jest jedną z najpotężniejszych rzeczy, jakie możemy zrobić, aby pozytywnie wpłynąć na świat. Rolnictwo zwierzęce zużywa cenne zasoby wody, uwalnia do atmosfery gazy cieplarniane zmieniające klimat i zmniejsza zdolność planety do sekwestracji dwutlenku węgla poprzez niszczenie różnorodnych ekosystemów. Razem możemy wybrać bardziej humanitarną i zrównoważoną przyszłość.”
David Michel, przedstawiciel stanu Connecticut, który planuje wprowadzić w Connecticut projekt ustawy dotyczącej emisji zanieczyszczeń pochodzących z produkcji żywności: „Nasza przyszłość na tej planecie jest zagrożona, nie możemy dłużej ignorować nauki, logiki i potrzeby ochrony wszystkich ekosystemów i bioróżnorodności, nadszedł czas, aby uporządkować sprawy i przejść do zdrowej, etycznej i bezpiecznej przyszłości.”
Jane Velez-Mitchell, dziennikarka telewizyjna, autorka i prezeska UnChained TV: „Traktat Roślinny to dopracowany projekt, który oferuje skuteczne i możliwe do uzyskania rozwiązania najgorszego kryzysu, przed jakim kiedykolwiek stanęła ludzkość: szybkiego zbliżania się do czasu, kiedy na ziemi nie będzie można żyć. Spróbujmy, bo to, co robią obecnie „mocarstwa”, nie działa. A zegar tyka”.
Plant Based Treaty – Traktat Roślinny to koalicja 750 organizacji społeczeństwa obywatelskiego, 600 firm i przedsiębiorstw, 15 miast i 40 000 osób, w tym eksperci i ekspertki IPCC, laureaci Nagrody Nobla i ponad stu polityków i polityczek, którzy poparli międzynarodowy Traktat Roślinny.
Traktat Roślinny wsparła Dr. Sylwia Spurek (MEP, Greens/EFA), dr Tomasz Aniśko (Koalicja Obywatelska, Partia Zieloni), Filip Pelc (Radny Dzielnicy Bielany), koalicja Future Food 4 Climate, Szymon Bujalski, i organizacje pozarządowe oraz biznesy z Polski.
Traktat Roślinny opiera się na trzech podstawowych zasadach: Zaniechanie ekspansji rolnictwa zwierzęcego, zmiana polityki na rzecz roślinnego, zielonego systemu żywnościowego oraz odbudowa ekosystemów i ponowne zalesianie Ziemi.
Green REV Institute