Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Rybnik: Z sadzonek na kuchenny stół
Smacznie, zdrowo i najlepiej z własnego ogródka – to podstawowe założenia diety serwowanej mieszkańcom Miejskiego Domu Pomocy Społecznej w Rybniku.
W ogrodzie rybnickiego MDPS-u rozpoczęły się nasadzenia roślin zakupionych ze środków unijnego projektu StratKIT. Oczy, a docelowo i podniebienia mieszkańców cieszyć będą m.in. owoce: poziomki, jeżyny, malin, borówki, jagody oraz zioła: lubczyk, estragon, mięta, cząber, szałwia i melisa. Za jakiś czas ogrodowe plony staną się częścią codziennych posiłków pensjonariuszy.
W prace ogrodowe związane z nasadzeniem zaangażowali się pracownicy placówki, ale pielęgnacją roślin będą się zajmować sami mieszkańcy.
– Pragniemy włączyć pensjonariuszy w ekologiczne uprawy krzewów, niskopiennych drzewek i bylin ziołowych. Owoce i zioła wykorzystane zostaną w kuchni MDPS, a także na warsztatach kulinarnych z mieszkańcami – mówi Piotr Mazurek, dyrektor rybnickiego MDPS.
Jesienią ogród zostanie wzbogacony o kolejne nasadzenia – malinojeżyny, porzeczki, agrest oraz morele.
Letnie nasadzenia ziół i owoców w Miejskim Domu Pomocy Społecznej to część pilotażu, w ramach projektu StratKIT. Składa się na niego szereg działań, m.in. wprowadzenie do diety mieszkańców żywności ekologicznej oraz ich edukacja żywieniowa, a także oparcie jadłospisu na sezonowości.
Projekt StratKIT realizowany jest w ramach programu Interreg Baltic Sea Region, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Urząd Miasta Rybnika