To tylko jedzenie? 


Dokumentalny / prod. Green REV Institute / Polska / 2025 / 37 min / 2D NAP PJM / wstęp wolny 

Na naszej planecie dzikie zwierzęta są już tylko śladem dawnej różnorodności. Dziś 96% ssaków to ludzie i zwierzęta tzw. hodowlane – miliardy istot podporządkowanych przemysłowej produkcji. Ten system pochłania niemal trzy czwarte gruntów rolnych, napędza kryzys klimatyczny i generuje ogromne koszty środowiskowe. Skupienie tak olbrzymich zasobów na hodowli zwierząt prowadzi do nieefektywnego wykorzystania ziemi, pogłębiania nierówności w dostępie do żywności oraz potęguje cierpienie i niesprawiedliwość. W efekcie 700 milionów ludzi na świecie wciąż cierpi głód, a każdego roku zabijanych jest 80 miliardów lądowych zwierząt hodowlanych.

Reklama

– To, co stanie się z rolnictwem, jest kluczowe dla naszej przyszłości jako gatunku – podkreśla Adam Wajrak, przyrodnik i dziennikarz „Gazety Wyborczej”, jeden z bohaterów filmu.

„To tylko jedzenie?”, najnowsza produkcja Green REV Institute – twórców nagradzanej „Katastrofy na talerzu” – pokazuje, że sposób, w jaki produkujemy żywność, może wyglądać inaczej i stawia fundamentalne pytanie: czy jedzenie może być czymś więcej niż posiłkiem?

Bohaterowie i bohaterki filmu przedstawiają różne perspektywy. Dr hab. Mariusz Jaworski wyjaśnia, jak nasze wybory żywieniowe wpływają na zdrowie i psychikę, a Adam Wajrak pokazuje konsekwencje przemysłowej hodowli dla przyrody. Rolnicy ekologiczni, tacy jak Marcin Jeziak czy Patrycja i Edgar z „Chodź na pole”, dzielą się doświadczeniem w uprawie warzyw i prowadzeniu zrównoważonego gospodarstwa. Anna Chęć i Lesława Grabowska przybliżają lokalne inicjatywy społeczne i kulinarne promujące roślinne jedzenie, a Nina Mężyk pokazuje, jak styl życia i dieta mogą wspierać profilaktykę chorób nowotworowych.

Te dziewiętnaście głosów ukazuje, że jedzenie to nie tylko codzienny posiłek – to wybór, który kształtuje nasze relacje z naturą, społecznością i samym sobą. Każdy posiłek może stać się aktem etycznym, świadomym i pełnym szacunku.

Reklama

– Wszystko może być rytuałem. Gotowanie także. Nieważne, czy zajmuje 5 minut, 50 czy 5 godzin. Jak długo jemy – to też jest ważne. Jeżeli jesteśmy tu i teraz w tym jedzeniu, jeżeli nie scrollujemy, a skupiamy się na smakach i strukturach, skupiamy się na sobie. To jest miejsce, w którym możemy porozmawiać. Nie da się kłócić przy jedzeniu – przekonuje Klaudia z „Komu hummus?”.

„To tylko jedzenie?” to opowieść o tym, jak nasze codzienne wybory przy stole mogą budować bardziej sprawiedliwy i odpowiedzialny system żywnościowy – dla nas i dla środowiska.

Film powstał przy wsparciu Healthy Food Healthy Planet 

Matronat i partnerstwo: Bezpieczna Żywność, Krytyka Polityczna, Radio Nowy Świat, Fundacja Rak’n’Roll, Śląska Opinia, Klub Myśli Ekologicznej 

Program:

19:00 – 19:40 – Dyskusja o globalnym systemie żywnościowym, jego konsekwencjach oraz o sprawiedliwej transformacji (prof. Piotr Skubała, Anna Spurek – Green REV Institute, Karolina Skórka – BoMiasto) 

19:40 – 20:20 – Projekcja filmu „To tylko jedzenie?”

20:20 – 21:00 – Luźne rozmowy przy roślinnym poczęstunku

Poczęstunek zapewnia Heat Katowice

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.