Mieszkańcy nie zapomnieli o lex deweloper. Pojawiło się stanowisko Zielonego Burowca

Podczas nadzwyczajnej sesji Rady Miasta przegłosowano zgodę dla inwestycji na Burowcu. Mimo protestów, zamiast velostrady powstanie osiedle Grupy Pietrzak. Inicjatywa Zielony Burowiec nie zapomniała o sprawie lex deweloper; społecznicy przedstawili stanowisko, w którym zapowiadają, że o sprawie będzie głośno aż do samych wyborów.

„Nie było dotąd w historii Katowic, ani w dostępnych nam informacjach o lex deweloper w całym kraju, tak profesjonalnie udokumentowanego przypadku szkodliwej decyzji lex deweloper podjętej celowo przez radę miasta/gminy” – rozpoczynają społecznicy. Zielony Burowiec zarzuca decyzji radnych przede wszystkim zignorowanie interesu mieszkańców; poza aktywistami, którzy organizowali protesty, do krytyki inwestycji dołączyły się dwie rady dzielnicy i Młodzieżowa Rada Miasta Katowice – żadne ze stanowisk nie zostało wysłuchane.

Społecznicy podkreślają także, że w sprawie pojawiły się negatywne opinie urbanistów, w tym 5 członków Miejskiej Komisji Urbanistyczno-Architektonicznej, a cały projekt jest rażąco sprzeczny szczegółowym opracowaniem stowarzyszenia Prawo-Ekologia-Zdrowie oraz dokumentem „Rowerowe Katowice”. Zielony Burowiec przypomina również o ostatecznym „zaklinowaniu dzielnicy”, na której terenie powstaje już zabudowa z programu Mieszkanie Plus, która zajmie 6 ha, w planach jest także zabudowanie kolejnych 13 ha – jak przypominają społecznicy, w tym celu Rada Miasta już w 2018 roku zmieniła miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego.

Mieszkańcy Burowca zapowiadają, że o decyzji Rady Miasta i prezydenta Marcina Krupy nie dadzą zapomnieć aż do samych wyborów – na Facebooku inicjatywy pojawił się kolejny post z analizą przebiegu głosowania i odpowiedzią na słowa radnego Piotra Pietrasza, który głosował za lex deweloper.

Magdalena Kwaśniok

Redaktorka. Współprowadząca Śląską Opinię na żywo i podcast Szum Sporego Miasta.