#FoodWaste – zmarnowana szansa na ratowanie planety. Okrągły stół nt. marnowania żywności już 9. sierpnia 

Green REV Institute zaprasza na spotkanie w ramach okrągłego stołu organizowanego przez koalicję Future Food 4 Climate. Dyskusja będzie poświęcona kwestii globalnego problemu, jakim jest marnowanie żywności i niewłaściwa jej dystrybucja.

Temat, który dotyczy nas wszystkich

Podczas okrągłego stołu porozmawiamy o tym, jaki wpływ ma marnowanie żywności na nawarstwianie się kolejnych problemów oraz jak możemy skutecznie z tym walczyć. Wspólnie przedstawimy rekomendacje, jakie mogą efektywnie przeciwdziałać wyrzucaniu żywności oraz opiszemy ich funkcję dla procesu budowania zrównoważonego systemu żywnościowego w Polsce, UE oraz świata, patrząc na nie z perspektywy systemowej.Trafnie podsumowuje te refleksje Marta Sapała w ramach wstępu do “Na marne”, czyli najgłośniejszej publikacji w Polsce o marnowaniu żywności: “Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie.”

Zdaniem Michaliny Geisler, studentki pedagogiki i działaczki na rzecz edukacji, klucz do zmiany jest jeden: “Edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja! Bez niej wprowadzenie zmian będzie niemożliwe. Naszym obowiązkiem jako konsumentów_ek powinno być zdobywanie wiedzy na temat żywności, którą kupujemy. Skąd pochodzi? Gdzie sklepy wyrzucają niesprzedany towar? Ile marnuje się jedzenia w naszym kraju? A co ważniejsze – jaki ma to wszystko wpływ na środowisko?”

Podczas okrągłego stołu porozmawiamy o tym, jakie znaczenie mają działania systemowe oraz jakich legislacyjnych rozwiązań potrzebujemy obecnie najbardziej. Odwołamy się do  Europejskiego Zielonego Ładu, w tym strategii Od pola do stołu oraz postaramy się ocenić, w jakim stopniu działania KE są spójne i łączą kropki na mapie produkcji i marnowania żywności w krajach członkowskich Unii Europejskiej.

Jak zauważa Beata Borowiec, redaktorka portalu Ekowyborca“Unii Europejskiej nie uda się zapobiec marnowaniu prawie 85 mln ton żywności rocznie bez wdrożenia strategii „Od pola do stołu”, która jest jednocześnie odpowiedzią na redukcję emisji CO2 z rolnictwa”.

Motywacja do działania

Jest XXI wiek. Dziś żyjemy na planecie, która charakteryzuje się skrajnymi kontrastami. 

⅓ tego, co produkujemy trafia do kosza. Jednocześnie, co 5 osoba w Afryce cierpi z powodu głodu. To nieodpowiednie zarządzanie surowcami jest tragiczne w skutkach, zarówno na poziomie społecznym, zdrowotnym, jak i ekologicznym.

Aleksandra Piejko, licealistka, aktywistka i wolontariuszka w Green REV Institute, trafnie puentuje: “Szacuje się, że produkcja żywności odpowiada aż za 26% całkowitej emisji gazów cieplarnianych do atmosfery – nie możemy, więc sobie pozwolić na jej marnowanie. Niezbędna jest w związku z tym transformacja całego systemu żywnościowego oraz odpowiednia edukacja w tym zakresie.”

Światełko w tunelu dla zrównoważonego systemu żywności w UE?

Komisja Europejska wypracowuje obecnie ramy prawne w zakresie zrównoważonego systemu żywnościowego, które zostaną przedstawione do końca 2023 roku. Legislacja ta ma między innymi uskutecznić działania na poziomie UE w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności. Jednocześnie coraz bardziej jako społeczeństwo dostrzegamy wpływ marnowania żywności na pogłębiający się kryzys klimatyczny, utratę jakości życia, spadek bioróżnorodności oraz zanieczyszczenia powietrza, gleb i wody. Tym bardziej, musimy pamiętać, że to kolejne lata będą kluczowe w kontekście walki z katastrofą klimatyczną, której nieodłącznym elementem jest transformacja systemu żywności.

Istotne głosy ruchu na rzecz sprawiedliwego systemu żywnościowego

W dyskusji udział wezmą przedstawicielki organizacji społeczeństwa obywatelskiego, organizacji młodzieżowych i aktywistki na rzecz środowiska i praw zwierząt:

Jagna Niedzielska – Autorka książki „Bez resztek”, prowadząca program „Jagna Niedzielska – kuchnia bez resztek” i „Widelcem po mapie” wspólnie Damianem Kordasem. Nominowana do nagrody: “Kobieta Roku” magazynu Glamour w kategorii „Misja”. Swoją wiedzą dzieli się m.in. w: „Dzień Dobry TVN”, TVN24, WP, Radiu Chilli Zet. Jest twarzą kampanii “Czysta Polska”, która ma na celu edukowanie społeczeństwa oraz nagłaśnianie ważnych tematów i akcji związanych z ekologią, ochroną środowiska i poprawą jakości życia. Prowadzący podcast:„Co nas wkurza co nas śmieszy?;

Marzena Wichniarz – Współorganizatorka ruchu społecznego Rodzice dla Klimatu, będącego częścią międzynarodowego ruchu Parents for Future. Z wykształcenia politolożka, specjalizująca się w jakości i systemach zarządzania. Koordynatorka stolika rodziców podczas prac Okrągłego Stołu ds. Edukacji Klimatycznej przy UN Global Compact Network Poland; 

Beata Borowiec – Redaktorka portalu Ekowyborca; Ambasadorka Paktu na rzecz Klimatu przy Komisji Europejskiej. Lokalna aktywistka na rzecz poprawy stanu środowiska. Absolwentka Wydziału Studiów Międzynarodowych i Politologicznych Uniwersytetu Łódzkiego; 

Michalina Geisler – Studentka Pedagogiki na Wydziale Studiów Edukacyjnych UAM, Prezeska Studenckiego Koła Naukowego Edukacji Ekologicznej. Działaczka na rzecz edukacji społeczności szkolnej i akademickiej w zakresie kryzysu klimatycznego i ogólnie pojętej ekologii. Koordynatorka projektu #FastFashiOFF – edukacyjnego projektu SKNEE dotyczącego szkodliwości szybkiej mody. Prywatnie miłośniczka kina i spontanicznego gotowania bez przepisów;

Iga Woźniak – Aktywistka, obecnie realizuje projekt „Halo! Tu fauna – wege spotkania na Klecinie i Oporowie”, którego celem jest popularyzacja weganizmu i edukacja na temat praw zwierząt wśród lokalnych mieszkańców Wrocławia. Jedna z autorek kampanii „PRAWDA zamiast kłamstwa w reklamie”. Prowadzi profil @halo_tu_fauna na Instagramie. Chce zmienić przyjętą narrację na temat zwierząt innych niż ludzie; 

Aleksandra Piejko – licealistka, aktywistka klimatyczna i feministka walcząca o prawa zwierząt oraz wolontariuszka Green REV Institute. 

Okrągły stół będzie tłumaczony na polski język migowy. Wydarzenie będzie transmitowane na Facebooku Green REV Institute. Serdecznie zapraszamy na wydarzenie 9. sierpnia o 18:00!

Green Rev Institute

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.