Zgodnie z raportem portalu Happycow.pl z 2019 r. Warszawa to jedno z 10 najbardziej przyjaznych weganom i wegankom miast na świecie. Tworzący raport doliczyli się w stolicy 47 wegańskich restauracji i ponad 100 miejsc przyjaznym diecie bezmięsnej, a liczby te pomimo pandemii cały czas rosną. Obecnie w aplikacji twórców raportu dostępnych jest ponad 60 wegańskich miejsc.

14 stycznia swoją premierę online miał krótkometrażowy film o twórcach i twórczyniach stołecznych biznesów opartych o kuchnię roślinną. „Wegańska Warszawa” opowiada o kultowych przedsiębiorstwach oferujących wegańską żywność z różnych stron świata. Youmiko Vegan Sushi, Słuszna Strawa, czy Lokal Vegan Bistro, od lat karmią Polki i Polaków, poszerzając ich kulinarne horyzonty.  Biznesy takie jak Roślinny Qurczak zaczynają natomiast pukać do sklepów w całej Polsce.

Tak samo, jak cały sektor, roślinne biznesy dotknięte zostały przez COVID-19, jednak coś szczególnego pozwoliło im przetrwać. Bohaterki i bohaterowie materiału to głównie osoby, które założyły własny biznes, często bez pieniędzy i wsparcia gigantów, ale zawsze z wizją i pasją. Tworząc zgrane zespoły udało im przejść przez czas pandemii i utrzymać stały zespół ludzi. Wiara w potrzebę zmiany nawyków żywieniowych Polek i Polaków to ich źródło energii do działania. Satysfakcję z wysiłku dają im momenty, kiedy zatwardziały mięsożerca chwali sojowego schabowego, lub też nie jest w stanie odróżnić go od zwierzęcego.

“Wegańska Warszawa” to opowieść o ludziach, jedzeniu i wizji. Warszawa to jedno z 10 najbardziej przyjaznych diecie roślinnej miast na świecie (Happycow.net, 2019). Lokal Vegan Bistro, Youmiko Vegan Sushi, Roślinny Qurczak i Słuszna Strawa to przedsiębiorstwa, które powstały często bez pieniędzy i wsparcia gigantów, ale zawsze z wiarą i przekonaniem, że Polki i Polacy mogą i chcą jeść inaczej. Reportaż opowiada o zespołach tworzących stołeczne restauracje i biznesy, przetrwaniu pandemii na rynku gastronomicznym i imaginacji równego dla wszystkich świata. Yulia z Białorusi, Maysoon z Iraku, czy Haregu z Erytrei. To oni gotują dla Polek i Polaków. Czy kuchnia poza smakiem może i powinna nieść coś więcej?

Reportaż powstał dzięki wsparciu Veg Fund oraz Green REV Institute, a matronatem specjalnym objęła go dr. Sylwia Spurek, Posłanka do PE Greens/EFA. Partnerami specjalnymi filmu zostały organizacje Akcja Demokracja i Plant Based Treaty.

To jest obecnie jeden z największych problemów tego świata

Iga Czubak, założycielka Roślinnego Qurczaka

,,Napisać, że jestem zachwycona, to zbyt mało. Znów zakiełkowała we mnie nadzieja, która już dawno zatruła się kiełbasą.”

Dorota Sumińska – Dziennikarka, autorka książek i lekarka weterynarii.

Matronat specjalny: dr. Sylwia Spurek, Posłanka do PE Greens/EFA.

Partnerzy specjalni: Akcja Demokracja, Plant Based Treaty.

Matronat/patronat medialny: KUKBUK, Zielona Interia, Noizz, Krytyka Polityczna, Food & Friends.

Specjalne wsparcie: Ekowyborca, Istota, Klub Myśli Ekologicznej, Manifest Wegański, Roślinna Strona, Szymon Bujalski – Dziennikarz dla Klimatu, Śląska Opinia, V – Gun dla Zwierząt.

Green REV Institute

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.