Rybnik: Z sadzonek na kuchenny stół

Smacznie, zdrowo i najlepiej z własnego ogródka – to podstawowe założenia diety serwowanej mieszkańcom Miejskiego Domu Pomocy Społecznej w Rybniku.

W ogrodzie rybnickiego MDPS-u rozpoczęły się nasadzenia roślin zakupionych ze środków unijnego projektu StratKIT. Oczy, a docelowo i podniebienia mieszkańców cieszyć będą m.in. owoce: poziomki, jeżyny, malin, borówki, jagody oraz zioła: lubczyk, estragon, mięta, cząber, szałwia i melisa. Za jakiś czas ogrodowe plony staną się częścią codziennych posiłków pensjonariuszy.

W prace ogrodowe związane z nasadzeniem zaangażowali się pracownicy placówki, ale pielęgnacją roślin będą się zajmować sami mieszkańcy.

– Pragniemy włączyć pensjonariuszy w ekologiczne uprawy krzewów, niskopiennych drzewek i bylin ziołowych. Owoce i zioła wykorzystane zostaną w kuchni MDPS, a także na warsztatach kulinarnych z mieszkańcami – mówi Piotr Mazurek, dyrektor rybnickiego MDPS.

Jesienią ogród zostanie wzbogacony o kolejne nasadzenia – malinojeżyny, porzeczki, agrest oraz morele.

Letnie nasadzenia ziół i owoców w Miejskim Domu Pomocy Społecznej to część pilotażu, w ramach projektu StratKIT. Składa się na niego szereg działań, m.in. wprowadzenie do diety mieszkańców żywności ekologicznej oraz ich edukacja żywieniowa, a także oparcie jadłospisu na sezonowości.

Projekt StratKIT realizowany jest w ramach programu Interreg Baltic Sea Region, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Urząd Miasta Rybnika

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.