Efekty dwóch tygodni akcji Jedzenie dla Medyka

Dziś mija czternasty dzień akcji „Jedzenie dla Medyka”. To inicjatywa Związku Górnośląskiego, którą od początku wspiera Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Przez te dwa tygodnie w nasze działanie włączyło się już kilkadziesiąt osób. To darczyńcy, którzy wpłacają pieniądze, przekazują opakowania, półprodukty spożywcze i gotowe dania oraz wolontariusze przygotowujący i rozwożący posiłki. 

Ogromny wkład w powodzenie całej operacji ma jej pomysłodawca, czyli Janusz Langfort, który udostępnił swoją kuchnię, magazyn i samochody, a sam wraz z kucharzami-wolontariuszami każdego dnia od wczesnych godzin porannych robi kanapki i gotuje ciepłe posiłki dla medyków.

Działanie polega na systemowym i regularnym (codziennym) dostarczaniu kanapek, a w dni świąteczne ciepłych dań do kilku śląskich palcówek medycznych. Naszą akcją objętych jest ponad 400 pracowników służby zdrowia z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego Megrez w Tychach, chorzowskiego Szpitala Specjalistycznego oraz Zespołu Szpitali Miejskich w Chorzowie, a także Podstacji Wojewódzkiego Pogotowia Ratunkowego w Katowicach na Osiedlu Tysiąclecia.

W ramach „Jedzenia dla medyka” do chwili obecnej przygotowaliśmy około 5 tysięcy kanapek oraz prawie tysiąc porcji ciepłych posiłków. Wraz z nami gorące dania medykom w Tychach przekazała restauracja orientalna Sajgon, a w przyszłym do chorzowskiego szpitala trafią posiłki z japońskiej restauracji Misone w Katowicach. 

Dzięki osobom, które wpłaciły datki na cel naszej akcji pozyskaliśmy środki finansowe w kwocie 10.904,20 złotych, które w całości przeznaczamy wyłącznie na zakup półproduktów. Wartość udzielonego wsparcia jest jednak dużo wyższa (około trzykrotnie), gdyż cała praca kucharzy i wolontariuszy jest społeczna, infrastruktura udostępniona przez firmę Langfort Catering bezpłatna, a ponadto część towaru to również darowizny. Otwarty na naszą inicjatywę i pomocny okazał się też Śląski Bank Żywności.

Na co dzień współpracujemy z organizatorem podobnej akcji o nazwie „Leczo dla tych co leczą” – ks. Krzysztofem Misiudą, który zaopatruje w żywność medyków w Szpitalu Rejonowym w Raciborzu oraz w Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Bytomiu. Współpraca ta polega na koordynacji osób i firm, które chcą się zaangażować w pomoc i na wymianie towaru.

Jednorazowo udało się też nam wspomóc produktami spożywczymi Górnośląskie Towarzystwo Charytatywne, które każdego dnia wydaje bezpłatne posiłki dla blisko 400 osób bezdomnych i wykluczonych społecznie.

Działamy dalej. Liczymy na zaangażowanie kolejnych osób i firm. Każdy, kto chce włączyć się w to dzieło proszony jest o kontakt telefoniczny pod numerem 32 251 27 25. Osoby, które chcą wspomóc akcję „Jedzenie dla Medyka” finansowo, mogą uczynić to na portalu www.zrzutka.pl/jedzenie-dla-medyka lub wpłacając darowiznę (jej kwotę można odliczyć od dochodu lub przychodu) na konto: Związku Górnośląskiego o numerze 56 1050 1243 1000 0022 9212 1270 z tytułem „Darowizna dla medyka”.

Grzegorz Franki
Grzegorz Franki

Prezes Związku Górnośląskiego