Tegoroczna edycja Forum Bezpiecznej Żywności, organizowana przez Green REV Institute pod hasłem „Edukacja żywnościowa w szkole – brakujące ogniwo zielonej transformacji”, poświęcona jest roli edukacji żywieniowej w systemie oświaty i jej znaczeniu dla zdrowia publicznego, środowiska oraz sprawiedliwej transformacji.
W wydarzeniu biorą udział parlamentarzystki, ekspertki, samorządowcy i organizacje społeczne, by wspólnie wypracować rekomendacje dla polityk publicznych i lokalnych działań na rzecz zrównoważonego systemu żywnościowego.
Forum otworzy wicemarszałkini Senatu Magdalena Biejat, a wśród prelegentek znajdą się m.in. posłanka Dorota Olko i dr Sylwia Spurek.
Program obejmuje część prezentacyjną (m.in. Agnieszka Bubak, Weronika Snoch, Magdalena Gierlak) oraz trzy panele:
- Edukacja żywnościowa a klimat i środowisko – o roli szkoły w czasie kryzysu klimatycznego.
- Edukacja żywieniowa a zdrowie publiczne – o świadomości wpływu diety na zdrowie.
- Wspólne działanie dla lokalnej zmiany – o budowaniu partnerstw i oddolnych inicjatywach.
W panelu polityczek udział wezmą m.in. Sylwia Spurek, Dorota Olko, Alicja Łepkowska-Gołaś i Aleksandra Owca.
Forum zakończy się networkingiem i lunchem przygotowanym przez inicjatywę Bracia.
Współorganizatorzy: Green REV Institute i posłanka Dorota Olko.
Partnerzy: Federacja Bezpieczna Żywność, Koalicja Future Food 4 Climate, European Climate Pact.









