Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Edoardo Valsecchi, twórca i szef kuchni Linfa gościem European Vegan Summit 2024
Kolejna, trzecia edycja European Vegan Summit 2024 odbędzie się online 17-19 września 2024 r. Green REV Institute, organizator wydarzenia przygotował 12 sesji z gośćmi i gościniami z całego świata roślinnego sektora żywności. Wśród zaproszonych jest Edoardo Valsecchi, przedsiębiorca, założyciel innowacyjnego konceptu restauracyjnego Linfa – Eats Different w Mediolanie.
Chociaż aplikacja Happy Cow pokazuje tysiące miejsc z wegańskim jedzeniem, to Linfa – Eats Different mocno wyróżnia się na tle innych miejsc. Założona z myślą o etycznej, sprawiedliwej transformacji stanowi punkt odniesienia dla wielu fine – diningowych miejsc na mapie Mediolanu, pokazując nie tylko, że każde danie może być w pełni roślinne, ale także tworząc nowe smaki. Linfa – Eats Different otworzyła swoje drzwi w 2021 roku, w środku globalnej pandemii. Od tego czasu Edoardo jest zaangażowany promowanie diety roślinnej i zmniejszanie wpływu restauracji na środowisko.
W sesji Blue or red vegan oceans (18.09, godz. 17:45), Edoardo odpowie na pytania dotyczące konkurowania na rynku, budowania unikalności i wyjątkowości biznesu, rozwoju wegańskich konceptów w miastach na całym świecie i przyszłości sektora Horeca.
Edoardo Valsecchi (wywiad dla Wiwesociety.it 2023):” Jednym z najczęstszych nieporozumień jest to, że dieta wegańska oznacza potrawy bez smaku i ograniczoną różnorodność. Kolejnym punktem jest edukacja i świadomość: wiele osób nadal nie zna korzyści zdrowotnych i środowiskowych wynikających z diety roślinnej i, w związku z tym, są niechętne do jej wypróbowania. Bardzo istotna jest także dostępność: dieta roślinna jest czasami postrzegana jako kosztowna lub ekskluzywna, co ogranicza jej atrakcyjność. Jednak należy prawidłowo wycenić produkty spożywcze: często, na przykład, produkty roślinne są opodatkowane jak luksusowe towary lub na równi z produktami wysoce szkodliwymi: na przykład mleko roślinne we Włoszech jest opodatkowane stawką 22%, podobnie jak tytoń i alkohol, w porównaniu do 4% dla mleka krowiego . Przede wszystkim rządy i instytucje, powinny pracować nad tym, aby te produkty były bardziej dostępne, zapewniając zasoby i wsparcie dla tych, którzy chcą włączyć więcej produktów roślinnych do swojej diety.”
Green Rev Institute