Edoardo Valsecchi, twórca i szef kuchni Linfa gościem European Vegan Summit 2024

Kolejna, trzecia edycja European Vegan Summit 2024 odbędzie się online 17-19 września 2024 r. Green REV Institute, organizator wydarzenia przygotował 12 sesji z gośćmi i gościniami z całego świata roślinnego sektora żywności. Wśród zaproszonych jest Edoardo Valsecchi, przedsiębiorca, założyciel innowacyjnego konceptu restauracyjnego Linfa – Eats Different w Mediolanie.

Chociaż aplikacja Happy Cow pokazuje tysiące miejsc z wegańskim jedzeniem, to Linfa – Eats Different mocno wyróżnia się na tle innych miejsc. Założona z myślą o etycznej, sprawiedliwej transformacji stanowi punkt odniesienia dla wielu fine – diningowych miejsc na mapie Mediolanu, pokazując nie tylko, że każde danie może być w pełni roślinne, ale także tworząc nowe smaki. Linfa – Eats Different otworzyła swoje drzwi w 2021 roku, w środku globalnej pandemii. Od tego czasu Edoardo jest zaangażowany promowanie diety roślinnej i zmniejszanie wpływu restauracji na środowisko. 

W sesji Blue or red vegan oceans (18.09, godz. 17:45), Edoardo odpowie na pytania dotyczące konkurowania na rynku, budowania unikalności i wyjątkowości biznesu, rozwoju wegańskich konceptów w miastach na całym świecie i przyszłości sektora Horeca.

Edoardo Valsecchi (wywiad dla Wiwesociety.it 2023):” Jednym z najczęstszych nieporozumień jest to, że dieta wegańska oznacza potrawy bez smaku i ograniczoną różnorodność. Kolejnym punktem jest edukacja i świadomość: wiele osób nadal nie zna korzyści zdrowotnych i środowiskowych wynikających z diety roślinnej i, w związku z tym, są niechętne do jej wypróbowania. Bardzo istotna jest także dostępność: dieta roślinna jest czasami postrzegana jako kosztowna lub ekskluzywna, co ogranicza jej atrakcyjność. Jednak należy prawidłowo wycenić produkty spożywcze: często, na przykład, produkty roślinne są opodatkowane jak luksusowe towary lub na równi z produktami wysoce szkodliwymi: na przykład mleko roślinne we Włoszech jest opodatkowane stawką 22%, podobnie jak tytoń i alkohol, w porównaniu do 4% dla mleka krowiego . Przede wszystkim rządy i instytucje, powinny pracować nad tym, aby te produkty były bardziej dostępne, zapewniając zasoby i wsparcie dla tych, którzy chcą włączyć więcej produktów roślinnych do swojej diety.

Green Rev Institute

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.