Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Rybnik: Otwieramy kolejną lodówkę społeczną
W Rybniku-Niewiadomiu, przed dawnym domem kultury, przy ul. Mościckiego 15, otwarta zostanie kolejna – czwarta już – w mieście lodówka społeczna. Otwarcie jadłodzielni zaplanowane jest na środę, tj. 27 marca o godz. 12.00.
Jadłodzielnia to miejsce, w którym 24 godz. na dobęubożsi mieszkańcy miasta mogą poczęstować się jedzeniem podarowanym przez innych. Dzięki niej możemy uratować żywność przed zmarnowaniem – jeśli kupiliśmy lub ugotowaliśmy jej za dużo.
Nowo otwartą lodówką w Niewiadomiu opiekować się będą pracownicy Ośrodka Pomocy Społecznej w Rybniku, Fundacji Byle do Wiosny oraz Superfundacji, która prowadzi w tym miejscu Dzienny Dom Senior+.
W kontekście zbliżających się Świąt Wielkanocnych pamiętajmy o osobach uboższych, w kryzysie. Zachęcamy do pozostawienia nadwyżek żywności z naszych świątecznych stołów w jednej z czterech rybnickich jadłodzielni:
• ul. Zebrzydowicka 30/3 (przy Wspólnym Stole) – Maroko-Nowiny
• ul. Barbary 22 (przy OPS i Bistro z Ikrą) –Niedobczyce
• ul. Lompy, parking przy parafii Św. Barbary – Boguszowice Osiedle
• ul. Mościckiego 15 (przy dawnym Domu Kultury) – Niewiadom
Dzielmy się posiłkiem i nie pozwólmy żywności się marnować! Przynieś żywność, której nie możesz sam zagospodarować – poczęstuj się jedzenie, które ktoś zostawił dla Ciebie!
Pamiętajmy jednak, co można, a czego nie można zostawiać w jadłodzielni:
• TAK – pieczywo i wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, jogurty, serki, sery w zamkniętych opakowaniach, konserwy i produkty pakowane.
• NIE – jaja, ryby, mięsa, alkohol i środki odurzające, produkty przeterminowane, produkty nadgryzione oraz w otwartych opakowaniach.
Sieć lodówek społecznych to element szerszych działań Miasta Rybnika (przede wszystkim – Ośrodka Pomocy Społecznej), organizacji pozarządowych (Fundacja DOBROstka, Stowarzyszenie Pomocownia, Fundacja Byle do Wiosny) oraz firm, restauratorów (np. Stołówka na Wodociągach Mniam Mniam) w zakresie przeciwdziałania kryzysom: bezdomności, ubóstwa, w tym – ubóstwa energetycznego.
Lodówki społeczne, w połączeniu z kuchnią społeczną – Wspólnym Stołem, promowane są przez Miasto Rybnik jako dobra praktyka w ramach projektu StratKIT+, współfinansowanego ze środków Programu InterregBaltic Sea Region (https://www.sustainable-public-meal.eu/pl/).
Urząd Miasta Rybnika