Rybnik: Otwieramy kolejną lodówkę społeczną

W Rybniku-Niewiadomiu, przed dawnym domem kultury, przy ul. Mościckiego 15, otwarta zostanie kolejna – czwarta już – w mieście lodówka społeczna. Otwarcie jadłodzielni zaplanowane jest na środę, tj. 27 marca o godz. 12.00.

Jadłodzielnia to miejsce, w którym 24 godz. na dobęubożsi mieszkańcy miasta mogą poczęstować się jedzeniem podarowanym przez innych. Dzięki niej możemy uratować żywność przed zmarnowaniem – jeśli kupiliśmy lub ugotowaliśmy jej za dużo.  

Nowo otwartą lodówką w Niewiadomiu opiekować się będą pracownicy Ośrodka Pomocy Społecznej w Rybniku, Fundacji Byle do Wiosny oraz Superfundacji, która prowadzi w tym miejscu Dzienny Dom Senior+. 

W kontekście zbliżających się Świąt Wielkanocnych pamiętajmy o osobach uboższych, w kryzysie. Zachęcamy do pozostawienia nadwyżek żywności  z naszych świątecznych stołów w jednej z czterech rybnickich jadłodzielni:

• ul. Zebrzydowicka 30/3 (przy Wspólnym Stole) – Maroko-Nowiny

• ul. Barbary 22 (przy OPS i Bistro z Ikrą) –Niedobczyce

• ul. Lompy, parking przy parafii Św. Barbary – Boguszowice Osiedle

• ul. Mościckiego 15 (przy dawnym Domu Kultury) – Niewiadom

Dzielmy się posiłkiem i nie pozwólmy żywności się marnować! Przynieś żywność, której nie możesz sam zagospodarować – poczęstuj się jedzenie, które ktoś zostawił dla Ciebie!

Pamiętajmy jednak, co można, a czego nie można zostawiać w jadłodzielni:

• TAK – pieczywo i wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, jogurty, serki, sery w zamkniętych opakowaniach, konserwy i produkty pakowane.

• NIE – jaja, ryby, mięsa, alkohol i środki odurzające, produkty przeterminowane, produkty nadgryzione oraz w otwartych opakowaniach. 

***

Sieć lodówek społecznych to element szerszych działań Miasta Rybnika (przede wszystkim – Ośrodka Pomocy Społecznej), organizacji pozarządowych (Fundacja DOBROstka, Stowarzyszenie Pomocownia, Fundacja Byle do Wiosny) oraz firm, restauratorów (np. Stołówka na Wodociągach Mniam Mniam) w zakresie przeciwdziałania kryzysom: bezdomności, ubóstwa, w tym – ubóstwa energetycznego. 

Lodówki społeczne, w połączeniu z kuchnią społeczną – Wspólnym Stołem, promowane są przez Miasto Rybnik jako dobra praktyka w ramach projektu StratKIT+, współfinansowanego ze środków Programu InterregBaltic Sea Region (https://www.sustainable-public-meal.eu/pl/).

 Urząd Miasta Rybnika

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.