Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Kulinarny festiwal województwa śląskiego
Czy wiesz, co to jest i jak smakuje – harynka, szpajza, hauskyjza, chrzanica, gęsie pipki czy wodzionka, nie mówiąc już o budyniu babuni Józefy? Jeżeli nie, to powinieneś zarezerwować sobie czas i zrobić wcześniej dużo miejsca w brzuchu. Uwaga smakosze, w kwietniu startuje pierwsza edycja RegioRest Festiwalu.
RegioRest Festiwal to nowe kulinarne wydarzenie w restauracjach Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Szefowie kuchni każdej restauracji biorącej udział w akcji przygotują specjalne, regionalne menu. To najlepszy moment, aby poznać różnorodność kuchni tradycyjnych – od Jury aż po Beskidy.
Wiosenna edycja RegioRest Festiwalu odbędzie się w dwóch terminach: 16-19 kwietnia oraz 23-26 kwietnia br. W tych dniach warto odwiedzić restauracje biorące udział w festiwalu. Jak zapowiadają organizatorzy, w każdej z nich będą czekały inne, wyjątkowe smaki regionu. Dla festiwalowych gości przygotowane zostanie trzydaniowe menu degustacyjne w promocyjnej cenie – 69 zł/os.
Głównym organizatorem festiwalu jest Śląska Organizacja Turystyczna, która od lat prowadzi działania promujące tradycje kulinarne naszego regionu.
– To niemal pewne, że RegioRest Festiwal będzie cieszył się ogromnym zainteresowaniem – mówi dyrektorka Śląskiej Organizacji Turystycznej Agnieszka Sikorska.– RegioRest Festiwal w restauracjach Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki ma przypomnieć mieszkańcom oraz gościom w regionie, że kuchnia tradycyjna może być inspiracją w gotowaniu. Może być modna, zdrowa, dobra jakościowo i podana w wykwintny sposób – dodaje.
RegioRest Festiwal to najlepszy sposób na obiad lub kolację w najlepszych restauracjach, w rozsądnej i z góry określonej cenie. Zainteresowani akcją wszystkie informacje znajdą na stronach:
RegioRest Festiwal: https://tiny.pl/dgsvb
pełne menu RegioRest Festiwalu pod linkiem: https://tiny.pl/dg679
www.SlaskieSmaki.pl
A oto popisowe dania najlepszych szefów kuchni:
Restauracja SZYB MACIEJ – ul. Srebrna 6, 41-819 Zabrze
• Pate z krupnioka
• Rolada wołowa, kluski śląskie, modra kapusta
• Szpajza
Restauracja Kaktusy Kato Koncept Kulinarny – ul. Dworcowa 9-11, 40-012 Katowice
• Harynka – matias holenderski, kwaśna śmietana, piklowana czerwona cebula, palony ziemniak
• Rolada śląska, kluski, modra kapusta
• Szpajza
Restauracja Poziom+ Food&Wine – ul. Zwycięstwa 30, 44-100, Gliwice
• Hauskyjza – smażony śląski ser z kminkiem, powidłami śliwowymi oraz grzanką
• Himmelreich – śląskie niebo – podany z panczkrautem oraz sosem z suszonym owoców
• Legumina
Karczma Rogata – ul. Leszczyńska 40, 43-300 Bielsko-Biała
• Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym
• Żeberka z cebulką oraz czosnkiem marynowane w miodzie podane z kapustą duszoną oraz ziemniakami
• Budyń babuni Józefy – podany z owocami, sosem malinowym i pieczonymi ciasteczkami
Restauracja Zielony Ogród – ul. Roberta Miki 3, 41-811 Zabrze
• Hekele ze śledzia
• Śląskie niebo – schab wędzony (kessler) w Zielonym Ogrodzie z sosem z suszonych owoców, podany z knedlami z żymły z grzybami
• Śląska kopa
Restauracja Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – Al. ks. bp. J. Bursche 33, 43-460 Wisła
• Grzanka z domowym, wędzonym po Jasiowemu boczkiem
• Biała polewka na domowej wędzonce
• Jadło wiślańskie (placek ziemniaczany, wędzona kita świńska oraz zasmażana kapusta
ze szpyrkami)
Restauracja U Przewoźnika – ul. Piłsudskiego 14, 43-100 Tychy
• Tradycyjny żur śląski / ziemniaki / jajko
• Bitki wołowe w sosie pieczeniowym / panczkraut / marynaty
• Śląska kopa w krauzie
Pracownia Kulinarna Basenowa – ul. Wierzbowa 21, 42-310 Żarki
• Gęsie pipki
• Golonko w glazurze piwno-miodowej / kapusta zasmażana
• Charoset – szarlotka
Restauracja Leśna Perła – ul. Leśna 1, 44-160 Rudziniec
• Chrzanica
• Sauerbraten z daniela podany z bratkartoflami oraz kapustą zasmażaną
• Kopa
Restauracja Dwór Bismarcka – ul. Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice
• Wodzionka z bratkartoflami
• Schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty, smażone ziemniaki z boczkiem oraz ogórki na miodzie
• Szarlotka na ciepło z lodami i polewą z malin
Karczma Sączówka – ul. Siewierska 49, 42-595 Sączów
• Hekele – sałatka śledziowa na grzance
• Rolada wołowa, kluski śląskie, modra kapusta
• Ajerkuchy z sosem truskawkowym
Restauracja Cysterska – ul. Cysterska 4, 47-430 Rudy
• Sznita z krupniokiem
• Lica wieprzka z ciapkapustom
• Ożrato zista – babka z alkoholem
Urząd Miejski w Bielsku-Białej