Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Kolejne spotkanie Kuchni z Klimatem już wkrótce
Wkrótce odbędzie się kolejne wydarzenie kulinarne pod nazwą „Kuchnia z Klimatem”, które tym razem skupi się na temacie „Ryby jako istoty czujące”. Organizowane przez ogólnopolską koalicję Future Food 4 Climate, spotkanie zaplanowano tak, aby przyjrzeć się rybom zarówno z perspektywy etyki ich wykorzystywania, jak i z punktu widzenia biologii, ochrony środowiska oraz zdrowia i dietetyki.
Wydarzenie odbędzie się 16.12.2023r. w godzinach 17:00-20:00.
Program wydarzenia:
1. Debata zaproszonych ekspertek i ekspertów: Edyta Hyła, Małgorzata Rusek, Szymon Kuś, Piotr Ziegler.
2. Rozmowa publiczności z ekspertami, sesja pytań i odpowiedzi.
3. Przedstawienie ekipy Kuchni z Klimatem i tego, co znajduje się na stołach.
4. Klimatyczny poczęstunek.
Podczas debaty, która będzie głównym punktem programu, wezmą udział zaproszeni eksperci: Edyta Hyła, lekarka weterynarii specjalizująca się w chirurgii oraz pasjonatka lasów, gór i świata podwodnego; Małgorzata Rusek, dietetyczka z wykształcenia i z pasji, specjalizująca się m.in. w dietetyce klinicznej; Szymon Kuś, przyrodnik, historyk nauki i starszy przewodniczący Sekcji Ornitologicznej Koła Przyrodników Studentów UJ i członek zarządu Koła Przyrodników Studentów UJ; oraz Piotr Ziegler, absolwent fizyki i ochrony środowiska, obrońca przyrody i jeden z najaktywniejszych działaczy Śląskiego Ruchu Klimatycznego
Podczas spotkania publiczność będzie miała okazję do aktywnego udziału, zadając pytania i uczestnicząc w sesji pytań i odpowiedzi. Dodatkowo, ekipa „Kuchni z Klimatem” przedstawi, co znajduje się na stołach, a po debacie uczestnicy będą mieli okazję skosztować klimatycznego poczęstunku.
Warto zaznaczyć, że części wydarzenia przybierze formę szwedzkiego stołu. Uczestnicy są zachęcani do zabrania własnych sztućców i talerza/pojemnika na jedzenie. Dodatkowo, istnieje możliwość przyniesienia własnej potrawy (100% wegańskiej) i dzielenia się przepisami.
Spotkanie będzie miało miejsce pod opieką doświadczonych koordynatorów projektu: Green REV Institute i Koalicji Future Food 4 Climate. Warto wspomnieć, że projekt jest wspierany przez Animal Charity Evaluators w ramach Movement Grants.
Uwaga!
Pamiętajmy, że w trakcie wydarzenia organizator utrwala przebieg imprezy w celach dokumentacyjnych. Wizerunek uczestników może zostać zarejestrowany i później wykorzystany do celów dokumentacji, sprawozdawczych oraz promocyjnych. Wejście na spotkanie oznacza wyrażenie zgody na utrwalenie i potencjalne rozpowszechnienie wizerunku.
Link do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/245986665166637.
Organizatorzy wydarzenia:
- Śląski Ruch Klimatyczny
- Klub Myśli Ekologicznej
- BWA – Galeria Sztuki Współczesnej Katowice
Patronat nad wydarzeniem objęła Śląska Opinia.