Krajobraz polskich smaków, czyli jesienna odsłona Katowickiego Klubu Kolacyjnego w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach

Katowicki Klub Kolacyjny, autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych, po raz kolejny zaprezentuje w Międzynarodowym Centrum Kongresowym bogactwo polskiej kuchni. Tym razem twórczo zinterpretuje ją Grzegorz Miśta wraz z ośmioosobowym zespołem cenionych chefów kuchni. Bohaterami listopadowej kolacji degustacyjnej będą dania przygotowane pod hasłem „Z pola na stół”.

Koneserzy wykwintnej kuchni już wkrótce ponownie będą mieli okazję spróbować najwyższej klasy dań podczas drugiej odsłony Katowickiego Klubu Kolacyjnego, która odbędzie się już 19 listopada br. To wydarzenie, w którym nowoczesna przestrzeń, talenty wirtuozów gastronomii oraz sztuka kulinarna łączą się, aby stworzyć niezapomniane doznania dla zmysłów. Tym razem przed gośćmi kolacja w wydaniu inspirowanym polskim krajobrazem, z najlepszych produktów i z ukłonem w stronę rodzimych kulinarnych tradycji. 

– W Międzynarodowym Centrum Kongresowym ponownie będziemy karmić zmysły smakami i aromatami wyjątkowych dań, przygotowanych przez mistrzów kulinarnego fachu. Wiosną, podczas inauguracji Katowickiego Klubu Kolacyjnego, do stołów usiadła ponad setka gości i smakoszy. Wspólne ucztowanie idealnie wkomponowało się i zagrało w przestrzeni obiektu. Jestem przekonany, że jesienna edycja klubu również dostarczy nie lada wrażeń wszystkim uczestnikom – mówi Marcin Stolarz, prezes PTWP Event Center.

Nakarmione zostaną wszystkie zmysły

Koncepcja kolacji wydawanych w ramach Katowickiego Klubu Kolacyjnego opiera się na zaspokajaniu zmysłów. Dla ust przygotowano menu degustacyjne z nową interpretacją kuchni polskiej oraz z selekcją dopasowanych alkoholi. Oczy nacieszą elegancko podane dania, a uszy przysłuchiwać się będą kulinarnym opowieściom. Mottem drugiego wieczoru jest hasło „Z pola na stół”, będące ukłonem w stronę najlepszych i unikatowych polskich produktów. Na talerzach pojawią się m.in. jesienna gęsina z bliskiego Siewierza czy pstrąg ojcowski z pstrągarni, która powstała już w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. Rarytasem będzie także ślimak szary z naturalnej hodowli z Siemoni od Agnieszki Sakowskiej. 

Za menu drugiej kolacji odpowiada Grzegorz Miśta. Chef pochodzi z Zawiercia, a doświadczenie zdobywał w najlepszych hotelach i restauracjach w całej Polsce. W swojej pracy lubi łączyć prostotę, minimalizm oraz zapomniane smaki z produktami o nowoczesnych trendach. Jest finalistą wielu konkursów kulinarnych, w tym: ArteCulinaria Italiana, CHEF Culinary Cup, Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa. Był także wyróżniony przez żółty przewodnik Gault&Millau w edycjach 2017-2020 oraz w przewodniku „Poland 100 Best Restaurants”. Niedawno trafił do finału Bocuse d’Or Poland 2023, który odbędzie się 9 listopada w Krakowie. Grzegorz Miśta na co dzień gotuje w Restauracji Bluebell w Hotelu Natura Residence w Siewierzu.

– Katowicki Klub Kolacyjny to dla mnie okazja do stworzenia menu, w którym produkty połączone dumnym mianem „Z pola na stół” będą kluczowym wątkiem. Wspólnie z moimi znakomitymi kolegami i koleżanką po fachu chcemy docenić bogactwo naszego regionalnego krajobrazu smaków, łącząc je z nowoczesnym podejściem, dla którego Międzynarodowe Centrum Kongresowe stanowi idealną scenerię – mówi chef Grzegorz Miśta.

Kolację wspólnie z Grzegorzem Miśtą przygotują: Szymon Bracik, Dominik Duraj, Marek Furczyk, Wojtek Harapkiewicz, Dawid Klimaniec, Katarzyna Rogowska, Maciej Rosiński (cukiernik) oraz Kamil Tłuczek.

Kuchnia od kuchni

Jednym z fascynujących aspektów kolacji będzie prezentacja na żywo. Kucharze będą pracować nad daniami w obecności gości, a chef Miśta opowie o składnikach i inspiracjach, które wpłynęły na ostateczny smak i wygląd potraw. Dzięki takiej formie wydarzenia, goście będą mogli nie tylko delektować się smakiem, ale także przyjrzeć się pracy mistrzów od kuchni. Kolacja będzie także okazją do nawiązania kameralnych rozmów przy stole, wymiany wrażeń i doświadczeń. 

Co pojawi się na talerzach?

Część I:

● Bufet słodki| finger food: trufle orzechowe | ptasie mleczko z rozmarynem | ptyś | patisjer | parowany jogurt | mus pistacjowy | delicje z białej czekolady 

● Finger Foods słone: pâté z gęsich wątróbek, galaretka z pigwy| terrina z sandacza | carpaccio z jelenia, grzyby, czerwona cebula | tatar z pstrąga ojcowskiego, | sery od Garbaciaka, konfitura z jarzębiny | rillettes z kaczki, orzechy | pieczywo, wędzone masło, swojskie masło

Część II:
kolacja degustacyjna*

● Amuse-bouche: rilletes z królika | bergamotka | brioche
● Przystawka: ravioli | ślimak szary z Siemoni | dynia | pieprz syczuański 
● Zupa: bulion z pieczonej gęsi siewierskiej| gęsi żołądek lubczyk
● Danie główne 1: pstrąg ojcowski | kawior | karmelizowany kalafior z sepią | redukcja drobiowa | 
● Danie główne 2: biodrówka jagnięca | palony bakłażan | grzyby/por
● Deser: Kozi ser z Włodowic | rokitnik

*w cenie wine&alko pairing do 6 dań menu degustacyjnego
*na życzenie gościa możliwość przygotowania menu degustacyjnego w wersji wegetariańskiej.

Katowicki Klub Kolacyjny

19 listopada (niedziela) 2023 r.

godz. 18.00

Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach

Partnerzy wydarzenia:

Portal Well.pl 

Portal Horecatrends.pl 

Bel Mon Resort

Sponsorzy wydarzenia:

Whisky & Spirit House

Catering Planeta Smaku

O wydarzeniu:

https://www.mckkatowice.pl/pl/wydarzenia/katowicki-klub-kolacyjny-z-pola-na-stol-kolacja-degustacyjna-czesc-artystyczna,2766.html

Bilety dostępne pod adresem: 

https://www.ticketmaster.pl/event/30835

Międzynarodowe Centrum Kongresowe

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.