Czy Unia Europejska zamiast Od pola do stołu chce wdrażać od przemysłu do talerza? Gdzie zginęła legislacja dla zrównoważonego systemu żywności?

Sześć Posłanek i Posłów do Parlamentu Europejskiego pyta Komisję Europejską o projekt prawa dla zrównoważonego systemu żywności. We wrześniu 2023 r. Komisja Europejska miała przedstawić założenia projektu legislacji dla naprawy systemu żywności- Sustainable Food System Law. W październiku 2023 r. Posłanka dr. Sylwia Spurek, Sarah Wiener, Benoît Biteau, Pierre Larrouturou, Sirpa Pietikäinen, Anja Hazekamp przesłani do Komisji Europejskiej pytanie co dzieje się z wyczekiwaną legislacją dla strategii Od pola do stołu.

Wniosek w sprawie ram prawnych dotyczących zrównoważonych systemów żywnościowych, który pierwotnie miał zostać opublikowany do września 2023 r., jest kluczowym elementem Europejskiego Zielonego Ładu i okrętem flagowym strategii „od pola do stołu”. Mają to być kluczowe ramy polityki sprzyjające osiągnięciu celów klimatycznych i zdrowotnych UE.

Jak przypomniało 160 organizacji i naukowców, „nie stać nas na koszty bezczynności w zakresie utraty różnorodności biologicznej, ekstremalnych zjawisk pogodowych i wynikających z nich szkód w wydajności rolnictwa, wraz z gwałtownym wzrostem chorób niezakaźnych związanych z niezdrową dietą”.

Czy Komisja może potwierdzić, że przed końcem roku przedstawi ambitny wniosek dotyczący unijnych ram prawnych dla zrównoważonych systemów żywnościowych?” – pytają Europarlamentarzyści.

SFS Law czyli zrównoważony system żywnościowy UE to kluczowy i jeden z najważniejszych projektów Komisji Europejskiej kadencji 2019-2024. Projekt ma wprowadzać regulacje w obszarze przeciwdziałania marnowaniu żywności, zamówień publicznych, wyżywienia zbiorowego, oznakowania żywności. Komisja Europejska za pomocą SFS Law ma zarządzać odpowiedzialnością przemysłu i decydentów i przenieść ciężar działania dla naprawy systemu żywności z osób konsumenckich do działań systemowych.

“Od miesięcy Komisja Europejska blokuje i opóźnia reformy w obszarze żywności i rolnictwa. Największa frakcja polityczna – Europejska Partia Ludowa mówi wprost, że chce oddzielenia reform rolnictwa i systemu żywności od ambicji Europejskiego Zielonego Ładu. Ale nie da się tego zrobić bo rolnictwo jest i sprawcą i ofiarą katastrofy klimatycznej. Odwlekając decyzje dolewamy benzyny do katastrofy klimatycznej i zdrowotnej i jednocześnie tworzymy nowe zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności.” mówi Anna Spurek, COO Green REV Institute.

“ Rozumiem, że decydenci unijni boją się wyników wyborów w 2024 i wolą udawać, że w sytuacji gdy planeta płonie a ubóstwo żywnościowe wzrasta mogą odkładać reformy na później. Ale to się nie uda. Potrzebujemy legislacji tu i teraz.” dodaje.

Treść zapytania. 

Green REV Institute

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.