Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Green REV Institute & Green Film Festival
16 sierpnia 2023 r. osoby uczestniczące w Green Film Festival w Krakowie mogły obejrzeć Posłuchaj Wegańskich Biznesów (produkcji Green REV Institute) i wziąć udział w debacie o przyszłości systemu żywności!
16 sierpnia, w czwartym dniu BNP Paribas Green Film Festival został wyświetlony drugi reportaż produkcji Green REV Institute pt. “Posłuchaj wegańskich biznesów”. Reportaż został pokazany zarówno w Kinie Centralnym w miasteczku festiwalowym, jak i w kinie plenerowym przed Galerią Krakowską. Dokument otrzymał nominację w kategorii “Smak przyszłości”.
Posłuchaj Wegańskich Biznesów to dokument o wyjątkowym sektorze, tworzonym przez osoby, które w swojej pracy łączą pasję, wiedzę i marzenie o żywności, która będzie zdrowa, dostępna, zrównoważona i dobra – dla klimatu, zwierząt i ludzi. Bohaterami i bohaterkami dokumentu są Piotr i Misza – założyciele pierwszego funduszu, który inwestuje i wspiera przyjazne klimatowi i planecie start – upy. Foodtech.ac wsparł rozwój Roślinnego Qurczaka/ Apollo, Nielonego, Listnego Cudu, Yoush i innych biznesów, które powstały z myślą, że odpowiedzialność społeczna to także odpowiedzialność za planetę i zwierzęta. Listny Cud to gospodarstwo rolne nowej generacji – wertykalne farmy, które mają potencjał do stania się elementem rolnictwa miejskiego. Matylda, założycielka Listnego Cudu z pasją opowiada i pokazuje korzyści dla bioróżnorodności, zasobów wodnych, klimatu, jakie niesie za sobą rolnictwo wertykalne. Twórczyni Polsoi (Well Well), kultowej, wegańskiej firmy, znanej z tofu i roślinnych parówek – Katarzyna Gębala, opowiada o pierwszych latach działania, tworzeniu społeczności konsumenckiej i dalszych planach dla biznesu, który stał się globalnym przedsiębiorstwem. Kasia i Paulina z It’s Bean bez problemu wskazują na ograniczenia legislacyjne związane z realizacją ich marzenia – założeniem wegańskiej mleczarni. Założyciele Yoush – Wiktor i Zbyszek pokazują, że nauka i żywność to kombo przyszłości.
Debata na temat przyszłości żywności odbyła się z udziałem Morgan Janowicz, członkini zarządu REV, Marty Habas – brand managerki Violife & dietetyczki, Piotra Kempf – dyrektora Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie oraz Pawła Wyszkowskiego – starszego analityka sektora Food&Agri w Banku BNP Paribas. Dyskusję prowadziła Karolina Kowalska – komentatorka radiowa i dziennikarka.
Prelegenci i prelegentki rozmawiali o wszystkich elementach systemu żywności: przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, budowaniu edukacji żywnościowej, możliwych do realizacji działaniach miast i samorządów, w tym projektowaniu strategii i lokalnych polityk żywnościowych. Pomimo, że wartość rynku roślinnych sukcesorów mięsa, nabiału i jaj wzrasta, wzrasta także produkcja mięsa i nabiału w ramach sektora hodowlanego. Ekspert Banku BNP Paribas wskazał na trendy i kierunki zachowań konsumenckich, jednym z fundamentalnych kryteriów decyzji zakupowych – ceną produktów oraz znaczącą rolą promocji w ramach zakupów spożywczych. W kontekście ograniczonego, wręcz znikomego finansowania sektora roślinnych zamienników mięsa, nabiału i jaj są to czynniki, które mają wpływ na rozwój rynku i poszerzanie grona osób, które sięgają po produkty wegańskie.
Morgan Janowicz: “Podczas dyskusji jako Green REV Institute mówiłyśmy o zmianie systemowej, konieczności prowadzenia rzecznictwa dla transformacji systemu żywności. Poruszyłyśmy także rezultaty badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Oxford, który wskazuje, że dieta wegańska zmniejsza emisję gazów cieplarnianych, zanieczyszczenie wody i zużycie gruntów o 75% w porównaniu z dietą w której spożywa się ponad 100 g mięsa dziennie. Środowisko naukowe z Uniwersytetu wskazuje również, że weganizm ograniczyłby również niszczenie dzikiej przyrody o 66% i zużycie wody o 54%. ”
Filmy z tegorocznej edycji można obejrzeć na stronie wydarzenia https://www.greenfestival.pl/.
Green REV Institute