Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Światowy Dzień Mleka Roślinnego
22 sierpnia to Światowy Dzień Mleka Roślinnego, podczas którego kieruje się uwagę na roślinne alternatywy dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Z tej okazji dwie kampanie Fundacji Viva! – Białe Kłamstwa i Zostań Wege, przy współpracy z lokalnymi grupami aktywistycznymi, ponownie organizują akcje uliczne z degustacją.
Świat roślinnych alternatyw jest różnorodny, a kolejne firmy wprowadzają do swojego asortymentu roślinne mleko, sery czy jogurty. W dzisiejszych czasach produkty roślinne są powszechnie dostępne.
Viva Akcja dla zwierząt Warszawa zaprasza na akcję „Jak mleko, to tylko roślinne!” wraz z degustacją, która odbędzie się 22 sierpnia o godz. 16:00 na placu obok Nowego Domu Braci Jabłkowskich przy ul. Chmielnej 19. Na stoisku będzie można porozmawiać o roślinnych alternatywach nabiału oraz spróbować roślinnych zamienników produktów mlecznych.
Powodów dla wyboru roślinnego nabiału jest wiele. Jeden z nich to zdrowie.Badania konsekwentnie pokazują, że pełnowartościowa dieta roślinna – w tym mleko roślinne – są dobre dla ludzkiego zdrowia. Napoje roślinne wzbogacane w wapń, a w szczególności napój sojowy, są świetną alternatywą dla mleka krowiego, zwłaszcza dla osób stosujących diety roślinne, a także tych unikających mleka ze względów zdrowotnych (np. nietolerancja laktozy, alergia na białka mleka krowiego, trądzik) i sensorycznych oraz lubiących poznawać nowe smaki i poszukujących różnorodności w swojej diecie –mówi Sandra Marciniak, dietetyczka, koordynatorka kampanii Białe Kłamstwa.
Nie ma potrzeby, aby ludzie spożywali produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty mleczne. Sposób ich pozyskiwania jest wysoce nieetyczny. Przemysł mleczarski eksploatuje krowy na ogromną skalę, a rzeczywistość wykorzystywanych przez przemysł zwierząt jest bardzo smutna i niezgodna z prezentowanym w reklamach mleka czy jogurtów wizerunkiem szczęśliwych krów. Wiele osób nadal nie wie, że krowa, podobnie jak inne ssaki, wytwarza mleko dla swojego potomstwa. Nie daje mleka sama z siebie. Przykrą prawdą jest także to, że po latach eksploatacji krowy mleczne kończą w rzeźni. Możemy świadomie decydować, jaki przemysł wspieramy swoimi wyborami, a jakiego nie. Wybór roślinnych zamienników jest duży. Ponadto domowe mleko owsiane, przyjazne dla planety i niewiążące się z okrucieństwem wobec zwierząt, można przygotować w 10 minut w domu. To naprawdę niewielki wysiłek, a ma ogromne znaczenie – mówi Karolina Czechowska, koordynatorka kampanii Zostań Wege.
Warto także zwrócić uwagę na wpływ przemysłu mleczarskiego na środowisko. Przemysłowy chów zwierząt jest jednym z głównych motorów zmian klimatycznych. Przejście z mleka krowiego na mleko roślinne to jeden ze sposobów, dzięki którym można znacznie zmniejszyć negatywny wpływ na planetę. Produkcja alternatyw dla mleka zużywa mniej wody i gruntów rolnych, a także powoduje mniejszą emisję gazów cieplarnianych. Niezależnie od rodzaju surowca, z którego powstał napój roślinny, będzie to bardziej przyjazny dla środowiska wybór niż mleko odzwierzęce – dodaje Sandra Marciniak.
Fundacja Viva! od lat zachęca do wyboru diety roślinnej i prowadzi akcję Zostań Wege na 30 dni, która ma na celu pokazanie, że zbilansowana dieta roślinna nie jest trudna, tylko różnorodna i smaczna. To, co ląduje na naszym talerzu, ma znaczenie nie tylko dla zwierząt i naszego zdrowia, lecz także dla przyszłości planety. Dołączając do darmowego programu Zostań Wege, można korzystać z bazy sprawdzonych roślinnych przepisów i merytorycznej wiedzy na temat odżywiania. Program jest dostępny w wersji newslettera na stronie zostanwege.pl oraz w bezpłatnej aplikacji na iOS i Android.
Fundacja Viva!