Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Znakowanie dla zrównoważonego systemu żywnościowego – okrągły stół
Green REV Institute oraz koalicja Future Food 4 Climate zapraszają na okrągły stół o znakowaniu żywności. Wydarzenie odbędzie się 11 kwietnia (wtorek) o godz. 18:00 i będzie streamowane online (Green REV Institute Facebook). Wydarzenie na Facebooku: https://fb.me/e/3q2p447kD.
Znakowanie jest jednym z filarów Zrównoważonego Systemu Żywnościowego (Sustainable Food System Law, SFS), którego ramy prawne są wypracowywanie przez Komisję Europejską do września 2023 roku.
Podczas okrągłego stołu wspólnie z osobami eksperckimi porozmawiamy o prawie osób konsumenckich do rzetelnej, przejrzystej informacji oraz o tym, skąd pochodzi nasza żywność. Poruszymy także temat wpływu produkcji żywności na klimat, bioróżnorodność, zdrowie publiczne i prawa zwierząt. Podczas okrągłego stołu chcemy porozmawiać o dobrych praktykach w zakresie oznakowania, wymaganiach, wyzwaniach i możliwościach naprawy systemu żywnościowego.
W okrągłym stole udział wezmą osoby reprezentujące stronę organizacji społeczeństwa obywatelskiego, strony decyzyjnej oraz biznesu:
- MEP Manuela Ripa – niemiecka prawniczka i Posłanka do Parlamentu Europejskiego. Reprezentuje Niemiecką Ekologiczną Partię Demokratyczną (ÖDP) w Grupie Zielonych/EFA. Jej zainteresowania skupiają się na obszarach bioróżnorodności, dobrostanu zwierząt, klimatu i ochrony osób konsumenckich. Jest członkinią komisji ITRE i zastępczynią w ramach komisji ENVI i INTA. Jest współprzewodniczącą grupy roboczej ds. zwierząt towarzyszących i wiceprzewodniczącą Intergrupy ds. dobrostanu zwierząt w Parlamencie Europejskim.
- Olga Kikou – szefowa Compassion in World Farming EU, międzynarodowej organizacji zajmującej się poprawą dobrostanu zwierząt hodowlanych, zakończeniem przemysłowego rolnictwa zwierząt oraz osiągnięciem zrównoważonej żywności i rolnictwa. Jest zaangażowana w działania rzecznicze na poziomie UE w zakresie kluczowych interesów dotyczących wzajemnie powiązanych obszarów dobrostanu zwierząt, żywności i rolnictwa, podnosząc rangę tych kwestii w sferze polityki.
- Jo Swabe – dyrektorka ds. public affairs w Humane Society International/Europe. Nadzoruje rozwój i wdrażanie polityki HSI w zakresie ochrony zwierząt w Unii Europejskiej. Jej głównym zadaniem jest zachęcanie instytucji unijnych do wprowadzania zmian legislacyjnych oraz włączanie szerokiej gamy zagadnień związanych z ochroną zwierząt do agendy unijnych decydentów.
- Ronja Berthold – szefowa działu ds. public affairs European Vegetarian Union (EVU). Posiada tytuł magistry w zakresie zarządzania organizacjami non-profit i zarządzania publicznego. Jej wiedza specjalistyczna obejmuje etykietowanie żywności wegańskiej i wegetariańskiej, a także politykę rolną i żywnościową w Niemczech i UE.
- Alice Di Concetto – założycielka The European Institute for Animal Law & Policy, think tanku specjalizującego się w prawie i polityce UE dotyczącej zwierząt, gdzie świadczy usługi dla organizacji pozarządowych zajmujących się ochroną zwierząt i administracji publicznej w UE. Wykładowczyni europejskiego prawa zwierząt w Sorbonne Law School i Sciences Po Law School (Paryż, Francja).
- Axel Anders – mieszka i pracuje w Berlinie. Jako współzałożyciel Adolf Hoops Society, międzynarodowej organizacji zajmującej się standardami i znakami dla biocyklowego rolnictwa wegańskiego, zajmuje się przede wszystkim międzynarodowym rozwojem działań biocyklowych.
- Perran Harvey – zajmuje się polityką globalną i public affairs w Upfield, największej na świecie firmie produkującej żywność pochodzenia roślinnego. Skupia się na wspieraniu i prowadzeniu kampanii na rzecz osiągnięcia równych reguł gry dla żywności pochodzenia roślinnego, aby wesprzeć transformację, w wyniku której żywność pochodzenia roślinnego stanie się sercem zrównoważonego, zdrowego i sprawiedliwego systemu żywnościowego.
Photo: Green REV Institute
W dyskusji zostaną poruszone takie kwestie jak ryzyko przyjęcia regulacji, które mogą wprowadzać osoby konsumenckie w błąd. Mówcy i mówczynie wypowiedzą się również na temat tego, jaką rolę odgrywa znakowanie produktów w procesie przechodzenia na zrównoważony system żywnościowy i co takie znakowanie powinno zawierać. Usłyszymy również o tym, jak biznes może wspierać transformację systemu żywnościowego.
Green REV Institute & Koalicja Future Food 4 Climate
Green REV Institute to organizacja członkowska 50by40, Eurogroup for Animals, World Federation for Animals, European Vegetarian Union, Aquatic Animal Alliance, TAPP Coalition, PlantEurope network, OFOP, Niech Żyją, jedna z 10 NGO w EU Platform on Animal Welfare, wspiera Plant Based Treaty.
Green REV Institute zainicjował i jest operatorem pierwszej rzeczniczej koalicji dla naprawy systemu żywności w Polsce Future Food 4 Climate, obecnie zrzeszającą aż 78 organizacji społeczeństwa obywatelskiego, organizatorem międzynarodowego wydarzenia European Vegan Summit, producentem reportaży Wegańska Warszawa oraz Posłuchaj Wegańskich Biznesów.
Green REV Institute