Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Nowe produkty wyróżnione Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej
Oferta Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej wzbogaciła się o 34 lokalnych produktów i grup produktów charakterystycznych dla naszego powiatu. Specjały wyróżnione certyfikatem będzie można poznać w najbliższy weekend podczas Jarmarku Wielkanocnego w pszczyńskim skansenie.
Głównym punktem spotkania w sali sesyjnej pszczyńskiego starostwa było podsumowanie certyfikacji nowych podmiotów Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej oraz podpisanie umów na używanie znaku jakości. Wcześniej komisja certyfikacyjna poddała zgłoszone produkty analizie – zarówno ich skład surowcowy, pochodzenie, wytwarzanie według tradycyjnych receptur, to czy są wyrabiane ręcznie oraz ich szczególne walory.
Podpisy pod dokumentami złożyli producenci, którzy przeszli pomyślnie certyfikację oraz starosta Barbara Bandoła i wicestarosta Damian Cieszewski, reprezentujący Powiat Pszczyński, czyli koordynatora marki. Do marki dołączyło 10 nowych producentów, a siedmiu z pierwszej edycji uzyskało znak jakości dla kolejnych swoich produktów. Tym samym grono producentów uhonorowanych znakiem jakości liczy już 23 podmioty. To zarówno rolnicy, pszczelarze, koła gospodyń wiejskich, rzemieślnicy i przedsiębiorcy. W dwóch naborach certyfikat Lokalnej Marki przyznano łącznie 60 produktom lub grupom produktów.
Wśród nowych markowych produktów znalazły się m.in. piwa rzemieślnicze, orzechy laskowe w łupinie, suszecka ciap kapusta, nudle suszeckie i pszczyńskie, kosmetyki z borowiną, czosnku wianek, pszczyńskie smarowidła w krauzach, m.in. smalec domowy i kaczka z prażonym jabłkiem, zakwas wg domowej receptury na pszczyński żur, konfitura z czerwonej cebuli, mus dyniowy, haft ręczny „pszczyńska róża”, lalki kolekcjonerskie w stroju pszczyńskim, miody z lokalnych pasiek, pyłek i pierzga pszczela, polędwiczki po pszczyńsku, produkty z lawendy: m.in. hydrolat, tabliczka zapachowa, olejek lawendowy, mleko kozie i krowie, kolejne wytwarzane w domowych zagrodach sery kozie i krowie, kopa jankowicka i rolada śląska.
Produkty zostaną oznakowane znakiem marki – symbolem róży pszczyńskiej, która znajdowała się na strojach ludowych, np. zapaskach. To typowy element haftu, który występuje tylko na ziemi pszczyńskiej. Certyfikat przyznawany jest na okres dwóch lat z możliwością przedłużenia. Producenci zobowiązali się do przestrzegania zasad używania Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej i ciągłego spełniania kryteriów zadeklarowanych we wniosku o przyznanie marki.
– Mamy doświadczenie po I edycji, że marka jest siłą napędową, a wyróżnione certyfikatem firmy nawiązują relacje przyjacielskie i biznesowe – mówiła starosta Barbara Bandoła.
Wicestarosta Damian Cieszewski podziękował producentom za przyjęcie zaproszenia do wzięcia udziału w II certyfikacji. – Ideą marki jest wspieranie lokalnych przedsiębiorców, którzy produkują w sposób zdrowy i prosty. Wszyscy nasi wytwórcy pochodzą z powiatu pszczyńskiego, z czego jesteśmy bardzo dumni, produkują zdrową żywność i przepiękne rękodzieło. To niezwykle kreatywne osoby – zaznaczył wicestarosta.
Celem marki jest wspieranie lokalnej przedsiębiorczości, ludzi zaangażowanych w rozwój regionu oraz promowanie walorów ziemi pszczyńskiej. Koordynacją wszystkich działań związanych z Lokalna Marką Ziemi Pszczyńskiej w Powiecie Pszczyńskim zajmuje się Katarzyna Góra z Wydziału Promocji Powiatu i Integracji Europejskiej.
W najbliższy weekend 1 i 2 kwietnia w godzinach od 12.00 do 18.00 lokalni producenci wyróżnieni certyfikatem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej oferować będą certyfikowane produkty oraz wszystko to, co potrzebne jest na zbliżające się Święta Wielkanocne. Program Jarmarku dostępny jest na stronie powiatu . W niedzielę o godz. 16.00 zostaną oficjalne wręczone certyfikaty nowym producentom.
Produkty i grupy produktów, wyróżnione Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej podczas II certyfikacji:
- piwa rzemieślnicze Brovar 16: Pszczyńskie Miodowe, Pszczyński Pils, Pszczyńskie Pszeniczne, Pszczyński Koźlak, Pszczyńska Aipa, Pszczyńskie Bursztynowe wytwarzane przez Grupę Kozioł Sp. z o.o. z Pszczyny
- orzechy laskowe w łupinie wytwarzane przez Zbigniew Ciemniewski Przetwórstwo Rolno-Spożywcze z Jankowic
- kule i kremy serowe „Podróże Księżnej Daisy”: kula serowa ze szczypiorkiem, kula serowa z kozieradką, kula serowa z zielonym pieprzem, kula serowa z lawendą i lebiodką, kula serowa z oliwkami, krem serowy rodos, krem serowy dalmacki, krem serowy z chrzanem i wędzonym pstrągiem wytwarzane przez DG&JG Sp. z o.o. Elżbieta Maria Grűner z Wisły Wielkiej
- serowa rolada pszczyńska: z ziołami i cebulką, z zielonym pieprzem, z melisą, z pomidorami i bazylią, z orzechami i migdałami, z kozieradką, z czarnuszką i pomidorem, z tradycyjną wędzonką, w piwie wytwarzana przez DG&JG Sp. z o.o. Elżbieta Maria Grűner z Wisły Wielkiej
- tort serowy VIZLA z orzechami wytwarzany przez DG&JG Sp. z o.o. Elżbieta Maria Grűner z Wisły Wielkiej
- suszecka ciap kapusta wytwarzana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Suszcu
- Nudle z Suszca wytwarzane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Suszcu
- Wiślańska bania z pomarańczą i wanilią wytwarzana przez Zytę Błąkałę (Farma Różnorodności) z Wisły Wielkiej
- produkty Borowinowe SPA: dezodorant w kremie Orzeźwienie, masło do ciała Przyjemność, mydło z borowiną, serum do twarzy Otulenie, wytwarzane przez
BeEco Dobre Z Natury Beata Marekwia z Piasku dla Uzdrowiska Goczałkowice-Zdrój Sp. z o.o. - Czosnku Wianek wytwarzany przez Jolantę Brandys (Gospodarstwo Brandys) z Mizerowa
- Kopa Jankowicka wytwarzana przez Karczmę Wiejską w Jankowicach
- „W Krauzach” – Pszczyńskie Smarowidła: smalec domowy, smalec domowy z pomidorami, wieprzowina z zielonym pieprzem, kaczka z prażonym jabłkiem wytwarzane przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka”
- „W Krauzach” – zakwas wg domowej receptury pszczyński żur wytwarzany przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka” z Pszczyny
- „W Krauzach” – pszczyńskie pieczarki: pieczarki opiekane, pieczarki opiekane w pomidorach z chilli wytwarzane przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka”
- „W Krauzach” – pszczyńska konfitura z czerwonej cebuli wytwarzana przez Łukasz Kozioł „Ze Smakiem U Koziołka”
- haft ręczny „Pszczyńska Róża” wytwarzany przez Bożenę Rokitę z Goczałkowic-Zdroju
- lalki kolekcjonerskie w stroju pszczyńskim wytwarzane przez Bożenę Rokitę z Goczałkowic-Zdroju
- miód nektarowy rzepakowy, miód nektarowy wielokwiatowy, miód nektarowy lipowy z Pasieki Tomala w Pielgrzymowicach
- pyłek pszczeli z Pasieki Tomala w Pielgrzymowicach
- pierzga pszczela z Pasieki Tomala w Pielgrzymowicach
- rolada śląska z modrą kapustą i kluskami śląskimi wytwarzana przez Karczmę Wiejską w Jankowicach
- Nudle Pszczyńskie: naturalne, z dodatkiem szpinaku, z dodatkiem buraka wytwarzane przez Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka z Ćwiklic
- Polędwiczki po Pszczyńsku wytwarzane przez Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka z Ćwiklic
- miód lipowy, miód rzepakowy, miód akacjowy z Pasieki Frysz w Pawłowicach
- ser kozi z Pawłowic z szafranem wytwarzany przez Kozią Rodzinkę Gospodarstwo Rolne Krzysztof Gałuszka z Pawłowic
- hydrolat lawendowy „Bartoszówka” wytwarzany przez Lawendę pod Lasem Anna Mazur w Studzienicach
- wrzeciono lawendowe wytwarzane przez Lawendę pod Lasem Anna Mazur w Studzienicach
- tabliczka zapachowa „Lawenda” wytwarzana przez Lawendę pod Lasem Anna Mazur w Studzienicach
- olejek lawendowy wytwarzany przez Lawendę pod Lasem Anna Mazur w Studzienicach
- twaróg – Frykas Babci Krysi wytwarzany przez Górę Sera – Jerzy Malcher Gospodarstwo Rolno-Handlowe z Góry
- domowe sery żółte na bazie twarogu – Smakołyki Taty: klasyczne, z suszonymi pomidorami i czarnuszką, z kminkiem i prażoną cebulką, z czosnkiem, z chilli wytwarzany przez Górę Sera – Jerzy Malcher Gospodarstwo Rolno-Handlowe z Góry
- mleko Jersey wytwarzane przez Gospodarstwo Przewoźnikówka – Marlena i Piotr Przewoźnik z Pielgrzymowic
- mleko kozie wytwarzane przez Gospodarstwo Przewoźnikówka – Marlena i Piotr Przewoźnik z Pielgrzymowic
- Świeżaki – sery świeże z dodatkiem ziół, warzyw, bakalii: naturalny, z czarnuszką, z czosnkiem mix, z pomidorem mix, z pistacjami, z orzechami, z papryką mix, z chilli, z kozieradką, z żurawiną wytwarzane przez Gospodarstwo Przewoźnikówka – Marlena i Piotr Przewoźnik z Pielgrzymowic
Starostwo Powiatowe w Pszczynie