Rudzkie Smaki na półmetku

Trwa IX edycja konkursu Rudzkie Smaki. Wybrano już 6 laureatów, których przepisy znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2023 rok. Jak zwykle do końca sierpnia można podzielić się swoimi kulinarnymi wspomnieniami z wakacji. We wrześniu spośród nadesłanych zgłoszeń zostaną wybrane smaki lipca i sierpnia. Laureatem czerwca został Grzegorz Lip. Zaproponowany przez niego przepis na gazpacho znajdzie się na czerwcowej karcie kalendarza.

Gazpacho to zupa z surowych warzyw, której głównym składnikiem są pomidory.

– Proponuję wybrać pomidory malinowe, które wyróżniają się gęstym miąższem i słodkim smakiem – mówi autor przepisu.

– Składników nie gotujemy, tylko chłodzimy je w lodówce a następnie miksujemy – dodaje.

W konkursie nadszedł czas na smaki wakacji. Jak co roku potrawy lipca i sierpnia zostaną wybrane we wrześniu, a przepisy z propozycjami można przesyłać do końca sierpnia.

– W letnie miesiące propozycje mieszkańców są dowolne. Można podzielić się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji i recepturami na wytrawne potrawy lub słodkie desery czy dania – wyjaśnia Iwona Małyska z rudzkiego magistratu. 

Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują zestaw materiałów promocyjnych miasta.

Urząd Miasta Ruda Śląska

Informacja Prasowa
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@slaskaopinia.pl.