Ze Śląska o Śląsku, Polsce i Europie
Rudzkie Smaki na półmetku
Trwa IX edycja konkursu Rudzkie Smaki. Wybrano już 6 laureatów, których przepisy znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2023 rok. Jak zwykle do końca sierpnia można podzielić się swoimi kulinarnymi wspomnieniami z wakacji. We wrześniu spośród nadesłanych zgłoszeń zostaną wybrane smaki lipca i sierpnia. Laureatem czerwca został Grzegorz Lip. Zaproponowany przez niego przepis na gazpacho znajdzie się na czerwcowej karcie kalendarza.
Gazpacho to zupa z surowych warzyw, której głównym składnikiem są pomidory.
– Proponuję wybrać pomidory malinowe, które wyróżniają się gęstym miąższem i słodkim smakiem – mówi autor przepisu.
– Składników nie gotujemy, tylko chłodzimy je w lodówce a następnie miksujemy – dodaje.
W konkursie nadszedł czas na smaki wakacji. Jak co roku potrawy lipca i sierpnia zostaną wybrane we wrześniu, a przepisy z propozycjami można przesyłać do końca sierpnia.
– W letnie miesiące propozycje mieszkańców są dowolne. Można podzielić się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji i recepturami na wytrawne potrawy lub słodkie desery czy dania – wyjaśnia Iwona Małyska z rudzkiego magistratu.
Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują zestaw materiałów promocyjnych miasta.
Urząd Miasta Ruda Śląska