Bonkawa na jesień

Kawa była kiedyś mało dostępna ze względu na wysoką cenę, sam zwyczaj picia kawy jest znany w Polsce dopiero od XVIII wieku. Te czasy dawno minęły, a napój aktualnie należy do najpopularniejszych na świecie. Również na Śląsku bonkawa – bo tak mówi się na prawdziwą kawę – była nieodzownym elementem przy celebrowaniu życia rodzinnego.

W śląskich domach popularnym napojem pitnym zwłaszcza do śniadania była kawa zbożowa. Przygotowywana w specjalnych patelniach do palenia kawy, z prażonych ziaren żyta, pszenicy, czy jęczmienia. Ziarna bonkawy przechowywano najczęściej w metalowych biksach i mielono je na bieżąco w specjalnych młynkach ręcznych.

Na czym polega fenomen kawy? Oprócz kofeiny i aromatycznego smaku, dobrze przygotowana kawa potrafi poprawić samopoczucie podczas jesiennych, przygnębiających dni. Jednak to nie wszystkie cechy tych popularnych ziaren.

Reklama

Kawa ma dobroczynny wpływ na zdrowie, ze względu na liczne właściwości lecznicze. Dlatego ziarna kawy są surowcem wysoko cenionym przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny.

Ponadto można ponownie wykorzystać raz zaparzoną kawę. Zastosowań jest wiele, trzeba tylko pamiętać, by po wypiciu porannej kawy nie wyrzucić fusów. Można wykorzystać ją jako nawóz do kwiatów, a także zrobić z niej maskę do włosów lub peeling do ciała.

Kawa stanowi dla nas codzienny rytuał. Espresso, latte, flat white, czy cappuccino są napojami, które wszyscy dobrze znamy. 

Dziś napój jest szeroko dostępny i niezwykle popularny. Na tyle, że 29 września obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy.

A Wy wypiliście już dziś kawę?

Natalia Makselon
Natalia Makselon

Redaktorka Śląskiej Opinii